пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Клопотання адвоката під час досудового слідства. Оскарження постанов слідчого про відмову в задоволенні клопотання

Досудове слідство як одна з форм слідства — це діяльність слідчого за вже порушеною та прийнятою до свого провадження кримінальною справою. Зміст досудового слідства полягає у збиранні, дослідженні, перевірці, оцінці та використанні доказів, встановленні об’єктивної істини, застосуванні правильного закону, захисту прав та законних інтересів громадян та юридичних осіб.

Згідно зі ст. 111 КПК, досудове слідство провадиться у всіх справах, за винятком справ про злочини, які зазначені у ч. 1 ст. 27 КПК (справи приватного обвинувачення, передбачені ст. 125, ч. 1 ст. 126 та ст. 356 КК України) та ст. 425 КПК (протокольна форма досудової підготовки матеріалів). Однак, у разі вчинення злочинів, передбачених вищевказаними статтями КК України, неповнолітніми чи особами, які через свої фізичні або психічні вади не можуть здійснювати захист самостійно, досудове слідство є обов’язковим.
а досудовому слідстві захисник має право заявляти клопотання як в усному, так і в письмовому вигляді. Однак, представляється доцільним все ж подання клопотань у письмовому вигляді. Згідно зі ст. 129 КПК України, слідчий повинен розглянути клопотання в строк не більше трьох діб та задовольнити його, якщо обставини, про встановлення яких заявлено клопотання, мають значення для справи. Про результати розгляду клопотання повідомляють особу, яка його подавала, а у випадку відмови у задоволенні клопотання складається мотивована постанова.

Захисник може заявляти клопотання не тільки щодо проведення дій, направлених на встановлення якихось обставин, що впливають на хід розслідування у справі, а й клопотання, що стосуються реалізації наданих кримінально-процесуальним законом прав як самого захисника, так і його підзахисного.

Постанову про відмову у задоволенні клопотання можна оскаржити до прокурора та до суду в порядку, зазначеному у ст.ст. 234–236 КПК України.

При визначенні моменту подачі клопотання захисник повинен чітко усвідомлювати можливі, в тому числі і негативні, наслідки задоволення заявленого клопотання. Наприклад, отримання інформації, що може зашкодити підзахисному, погіршити його становище.

ст.234 кпк. Дії слідчого можуть бути оскаржені прокуророві як безпосередньо, так і через слідчого.

Скарги можуть бути як письмові, так і усні. Усні скарги прокурор або слідчий заносить до протоколу.

Слідчий зобов'язаний протягом доби направити прокуророві скаргу, що надійшла до нього, разом із своїми поясненнями.

Подача скарги не зупиняє виконання дії, яка оскаржується, коли це не визнає за потрібне слідчий або прокурор.

Дії слідчого можуть бути оскаржені до суду.
 

ст.235 кпк. Прокурор протягом трьох днів після одержання скарги зобов'язаний розв'язати її і повідомити про результати скаржника.

Скаргу і копію повідомлення про результати розв'язання її приєднують до справи.

Відмова у задоволенні скарги повинна бути мотивована.

Рішення прокурора може бути оскаржене вищестоящому прокуророві.
 


хиты: 269
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь