пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Участь адвоката у слідчих діях. Оскарження адвокатом дій слідчого

12.Участь адвоката у слідчих діях. Оскарження адвокатом дій слідчого.
Участь адвоката у слідчих діях має бути спрямована на забезпечення обвину¬ваченому, підозрюваному і підсудному їх прав.

Обвинуваченим є особа, щодо якої в установленому КПК України порядку ви¬несена постанова про притягнення як обвинуваченого. Після призначення спра¬ви до судового розгляду обвинувачений називається підсудним.

Обвинувачений має право: знати, в чому його обвинувачують; давати показан¬ня з пред'явленого йому обвинувачення або відмовитися давати показання і відповідати на запитання; мати захисника і побачення з ним до першого допиту; подавати докази; заявляти клопотання; ознайомлюватися після закінчення досу-дового слідства або дізнання з усіма матеріалами справи; брати участь у судовому розгляді в суді першої інстанції; заявляти відводи; подавати скарги надії і рішен¬ня особи, яка провадить дізнання, слідчого, прокурора, судді та суду, а за наяв¬ності відповідних підстав — на забезпечення безпеки.

Підсудний має право на останнє слово.

Підозрюваним визнається:особа, затримана за підозрою у вчиненні злочину;
особа, до якої застосовано запобіжний захід до винесення постанови про притягнення її як обвинуваченого.

Адвокат має слідкувати, щоб у протоколі про кожну слідчу дію були зазначені: місце і дата його складання; посади і прізвища осіб, що проводять дію; прізвища осіб, які брали участь у проведенні слідчої дії, адреси цих осіб; роз'яснення їх прав і обов'язків; зміст проведеної слідчої дії, час її початку і закінчення; всі істотні для справи обставини, виявлені при виконанні даної слідчої дії. З метою нерозголошення даних про особу, щодо якої застосовані заходи безпеки, у прото¬колах слідчих дій обмежуються відомостями про цю особу в порядку, передбаче¬ному Кодексом.
При проведенні слідчих дій із застосуванням звукозапису про це повідомля¬ються всі учасники слідчої дії до її початку. Фонограма повинна відбивати весь хід слідчої дії. Повторення спеціально для звукозапису будь-якої частини слідчої дії в ході її проведення не дозволяється.
З моменту допущення до участі в справі адвокат наділений такою сукупністю прав, яка дозволяє йому успішно здійснювати функцію захисту в справі. Зокрема, він вправі: до першого допиту підозрюваного чи обвинуваченого мати з ним побачення віч-на-віч, а після першого допиту — без обмеження їх кількості і тривалості; мати побачення із засудженим і особою, до якої застосовано примусові заходи медичного характеру; бути присутнім при допитах підозрюваного і обвинуваченого, а також при провадженні інших слідчих дій, виконуваних з їх участю або за клопотанням підозрюваного, обвинуваченого чи його захисника; з дозволу особи, яка провадить дізнання, або слідчого брати участь і в інших слідчих діях; застосовувати науково-технічні засоби при провадженні тих слідчих дій, в яких бере участь захисник.
Оскарження адвокатами дій слідчого
Керуючись ст.ст. 234-236 КПК України, захисник має право оскаржити дії органів дізнання, слідчого, прокурора до прокурора або вищестоящого прокурора та до суду. Оскарження дій та рішень органів дізнання та слідства до прокурора має наслідком розгляд цих скарг протягом 10 діб (щодо органів дізнання) та протягом 3 діб (стосовно слідчих органів). Скарги ж до суду можуть бути розглянуті лише під час попереднього розгляду справи в суді або взагалі під час розгляду справи по суті судом першої інстанції.

 


хиты: 200
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь