пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Конституція України про адвокатуру. Питання захисту честі і гідності особи у Конституції України та можливості адвокатури по реалізації цих конституційних положень,

5.Конституція України про адвокатуру. Питання захисту честі і гідності особи у Конституції України та можливості адвокатури по реалізації цих конституційних положень.
Стаття про адвокатуру вміщена у розділі II Конституції “Пра¬ва, свободи та обов’язки людини і громадянина”, чим підкрес¬люється особливий характер цього правового інституту, діяль¬ність якого спрямована на допомогу державі у виконанні нею певних функцій, визначених Основним Законом. Згідно зі ст. З Конституції України утвердження і забезпечення прав і свобод людини є головним обов’язком держави, для виконання якого створюються певні інститути. Покладення саме на адвокатуру ви¬значених вище завдань взаємопов’язане з проголошеним вперше на конституційному рівні правом кожного на правову допомогу, в тому числі й безоплатну (у передбачених законом випадках), а та¬кож правом кожного на вільний вибір захисника своїх прав.
Віднесення до компетенції саме адвокатури діяльності з забез¬печення права на захист від обвинувачення і надання правової до¬помоги у визначених Конституцією випадках (при вирішенні справ у судах та інших державних органах) є важливою, забезпе¬ченою державою гарантією належного рівня професійного захис¬ту, консультування та іншої правової допомоги, оскільки тільки адвокати наділені спеціальними професійними правами, гаран¬тіями адвокатської діяльності, лише щодо них встановлені певні професійні обов'язки, правила адвокатської етики та відповідаль¬ність за неналежне здійснення адвокатом його обов’язків, перед¬бачена адвокатська таємниця, при цьому притягнення адвоката до відповідальності поставлено у певні процедурні рамки.
Оскільки Конституцією прямо обумовлено виконання адвока¬турою в судах та інших державних органах двох покладених на неї функцій — забезпечення захисту від обвинувачення та надання правової допомоги, можна дійти висновку, що тільки адвокати можуть в цих органах виконувати вказані види діяльності, і дер¬жавні органи мають взаємодіяти саме з ними при вирішенні наве¬дених вище функцій адвокатури. У відповідності з Конституцією має вирішуватися питання щодо участі захисника, яким може ви¬ступати лише особа, яка має свідоцтво про право на заняття адво¬катською діяльністю. Допуск близьких родичів, опікунів і піклу¬вальників як захисників (ст. 44 КПК) протирічить ст. 59 Консти¬туції України. Вказані в ній види діяльності є виключною компе¬тенцією адвокатури і не можуть здійснюватися іншими суб’єкта¬ми (близькими родичами, юристами-підприємцями, фахівцями у галузі права тощо) крім осіб, які мають свідоцтво про право на за¬няття адвокатською діяльністю.
Стаття 28. Кожен має право на повагу до його гідності.
Ніхто не може бути підданий катуванню, жорстокому, нелюдському або такому, що принижує його гідність, поводженню чи покаранню.
Жодна людина без її вільної згоди не може бути піддана медичним, науковим чи іншим дослідам.

 


хиты: 309
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь