пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

II семестр:
» Финансы
» МЭ
I семестр:
» Мова

Основні інструменти регулювання міжнародної торгівлі

Зовнішня торгівля – це не що інше, як головна форма економічного співробітництва між різними країнами. І її регулювання у якійсь мірі державою відбувається залежно від соціальних, економічних, політичних завдань в самій країні і обстановки в усьому світі.

 Держава регулює міжнародну торгівлю в односторонньому порядку, тобто інструменти цього регулювання використовуються урядом без консультацій і погодження з торговими партнерами країни. Регулювання може відбуватися і в двосторонньому порядку, це означає, що різні заходи торговельної політики узгоджені між країнами, які є торговими партнерами. Існує і багатостороннє регулювання, тобто торгова політика регулюється різними багатосторонніми угодами.

 В даний час виділяють нетарифні методи регулювання зовнішньої торгівлі і тарифні. До перших відносяться митні збори і тарифи. Це головний інструмент торгової політики будь-якої держави і його правомірність визнана міжнародними нормами. Митний тариф має кілька визначень. Перше – це інструмент, що використовується в торговельній політиці та регулюванні внутрішнього ринку в процесі його взаємодії зі світовим ринком. Друге визначення – звід різних ставок митних зборів, що застосовуються до товарів, що перетинають митний кордон. Даний звід ставок систематизовано у повній відповідності з усією товарною номенклатурою.

 Тарифні методи регулювання зовнішньої торгівлі, а саме митний тариф, складається з конкретних, чітких ставок митних зборів, що використовуються з метою оподаткування вивозяться і ввозяться. Митом називається внесок, який є обов’язковим, що справляється митними органами при експорті або імпорті товару.

 Нетарифні методи регулювання міжнародної торгівлі зараз активно використовуються урядом будь-якої держави. На відміну від митних тарифів практично всі вони мало піддаються кількісної класифікації і, як наслідок, погано відбиваються в статистиці. Нетарифні методи регулювання зовнішньої торгівлі бувають фінансові, приховані і кількісні. Той факт, що вони не піддаються кількісній класифікації дає можливість різним урядам використовувати або їх окремо, або певну їх комбінацію, щоб досягти своїх цілей в торговельній політиці. Якщо використовувати нетарифні методи регулювання зовнішньої торгівлі (особливо інтенсивні кількісні) разом з ліберальним митним режимом, то торгова політика в цілому набуває більш обмежувальний характер. Кількісними обмеженнями називається адміністративна форма нетарифного регулювання торгівлі держави, яка покликана визначати номенклатуру і кількість товарів, дозволених до імпорту та експорту. Уряд конкретної країни може вирішити застосувати кількісні обмеження самостійно або виходячи їх міжнародних угод.

 Кількісні обмеження мають дві форми: контингент або квота. Це практично те ж саме, то поняття контингент часто використовують, щоб позначити квоту, яка має сезонний характер. Нетарифні методи регулювання зовнішньої торгівлі представлені також ліцензуванням. Воно відбувається через дозволи, які видають державні органи на імпорт або експорт товару на конкретний проміжок часу.

 Методи прихованого протекціонізму також грають велику роль. Вони являють собою всілякі бар’єри немитного характеру, які споруджуються органами місцевої та центральної державної влади на шляху торгівлі.


17.06.2014; 00:35
хиты: 83
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь