пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

II семестр:
» Финансы
» МЭ
I семестр:
» Мова

Економічна сутність міжнародного поділу праці

В основі об'єднання національних господарств у єдине світове господарство лежить міжнародний поділ праці (МПП), що представляє собою спеціалізацію окремих країн на виробництві окремих видів продукції, якої країни обмінюються між собою.

Міжнародний поділ праці - об'єктивна основа міжнародного обміну товарами, послугами та знаннями, розвитку виробничого, науково-технічного, торговельного та іншого співробітництва між усіма країнами світу незалежно від рівня їх економічного розвитку і характеру суспільного ладу. Саме МПП є найважливішою матеріальною передумовою налагодження плідної економічної взаємодії держав у масштабах всієї планети.

МПП - основа світового господарства, що дозволяє йому прогресувати у своєму розвитку, створювати передумови для більш повного прояву загальних економічних законів. Сутність МПП виявляється в динамічному єдності двох процесів виробництва - його розчленування й об'єднання.

Єдиний виробничий процес не може не расчленяться на відносно самостійні, відокремлені один від одного фази. Разом з тим таке розчленування - це одночасно й об'єднання відокремлених виробництв і територіально-виробничих комплексів, встановлення взаємодії між країнами, що беруть участь в системі МПП. У відокремленні (і спеціалізації) різних видів трудової діяльності, їх взаємодоповненні та взаємодії - основний зміст поділу праці.

Міжнародний поділ праці можна визначити як важливу ступінь розвитку суспільного територіального поділу праці між країнами, Яке спирається на економічно вигідну спеціалізацію виробництва окремих країн на тих чи інших видах продукції і веде до взаємного обміну результатами виробництва між ними в певних кількісних і якісних співвідношеннях.

МПП грає важливу роль у здійсненні процесів розширеного відтворення в країнах світу, забезпечує взаємозв'язок цих процесів, формує відповідні міжнародні пропорції в галузевому і територіально-країновому аспектах. Як і розподіл праці взагалі, МПП не існує без обміну, який займає особливе місце в інтернаціоналізації суспільного виробництва.

Основним спонукальним мотивом МПП для всіх держав світу незалежно від їх соціальних та економічних відмінностей, є їх прагнення до отримання економічних вигод. Реалізація одержуваного учасниками МПП ефекту в цьому випадку відбувається в результаті дії закону вартості, який проявляється у відмінностях між національною і інтернаціональною вартістю товару. Закон вартості - рушійна сила МПП в умовах товарного виробництва.

Реалізація переваг МПП у ході міжнародного обміну товарами і послугами забезпечує будь-якій країні при сприятливих умовах одержання різниці між інтернаціональною і національною вартістю експортованих товарів і послуг, А також економію внутрішніх витрат шляхом відмови від національного виробництва товарів і послуг за рахунок більш дешевого імпорту.

До числа загальнолюдських спонукальних мотивів до участі в МПП, використанню його можливостей відноситься необхідність вирішення глобальних проблем, що стоять перед людством, спільними зусиллями всіх країн світу. Діапазон таких проблем дуже великий: Від охорони навколишнього середовища і вирішення продовольчої проблеми в планетарному масштабі до освоєння космосу.

Під впливом МПП торговельні зв'язки між країнами ускладнюються, усе більш переростаючи в комплексну систему світогосподарських зв'язків, у якій торгівля в традиційному її розумінні хоча і продовжує займати провідне місце, але поступово втрачає своє значення.

Зовнішньоекономічна сфера світового господарства володіє складною структурою. Вона включає міжнародну торгівлю, міжнародну спеціалізацію і кооперацію виробництва, науково-технічне співробітництво, спільне будівництво підприємств і їх подальшу експлуатацію на міжнародних умовах, міжнародні господарські організації, різного роду послуги і багато іншого.


17.06.2014; 00:35
хиты: 63
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь