пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

II семестр:
» Финансы
» МЭ
I семестр:
» Мова

Схема формування чистого прибутку підприємства

У бухгалтерському обліку чистий прибуток (збиток) формується поступово протягом фінансово-господарського року

від усіх видів звичайної та надзвичайної діяльності (рис. 6.1) та включає:

- чистий дохід (виручку) від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг);

- валовий прибуток (збиток);

- фінансові результати від операційної діяльності;

- прибуток (збиток) від звичайної діяльності до оподаткування;

- прибуток (збиток) від звичайної діяльності;

- прибуток (збиток) від надзвичайних подій.

Чистий дохід (виручка) від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) визначається шляхом вирахування з доходу (виручки) від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) відповідних податків, зборів, знижок тощо (рис. 6.2).

Рис. 6.1. Класифікація доходів (прибутків) і витрат (збитків)

Рис. 6.2. Визначення чистого доходу від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг)

Наступним кроком до визначення чистого прибутку (збитку) є визначення валового прибутку (збитку), який розраховується, як різниця між чистим доходом і собівартістю реалізованої продукції (товарів, робіт, послуг) (рис. 6.3).

Рис. 6.3. Визначення валового прибутку (збитку) від основної діяльності

Як бачимо з наведеного рисунка 6.3, валовий прибуток визначається лише за результатами роботи основної діяльності підприємства. В ньому не знайшли відображення адміністративні витрати, витрати на збут, інші операційні витрати (собівартість реалізованих виробничих запасів, сумнівні борги та витрати від знецінення запасів, втрати від операційних курсових різниць, визнані екологічні санкції, а також всі інші витрати, що виникають у процесі операційної діяльності підприємства). До валового прибутку не включені також суми інших доходів від операційної діяльності підприємства (дохід від курсових різниць, відшкодування раніше списаних активів, дохід від реалізації оборотних активів тощо).

Тому поряд із визначенням валового прибутку від основної діяльності є показник - фінансовий результат (прибуток, збиток) від операційної діяльності. Він розраховується як алгебраїчна сума валового прибутку (збитку), іншого операційного доходу, адміністративних витрат, витрат на збут та інших операційних витрат (рис. 6.4).

Рис. 6.4. Визначення фінансових результатів від операційної діяльності

Крім операційної діяльності підприємство може здійснювати інвестиційну та фінансову діяльність, у результаті якої виникають також відповідні доходи та витрати. До доходів інвестиційної та фінансової діяльності належать:

- дохід від участі в капіталі (отриманий від інвестицій в асоційовані, дочірні або спільні підприємства);

- інші фінансові доходи (дивіденди, відсотки та інші доходи, отримані від фінансових інвестицій);

- інші доходи (від реалізації фінансових інвестицій, дохід від відновлення корисності активів тощо).

До витрат інвестиційної та фінансової діяльності належать:

- витрати на відсотки та інші витрати підприємства, пов'язані із залученням позикового капіталу;

- збитки, спричинені інвестиціями в асоційовані, дочірні або спільні підприємства;

- собівартість реалізації фінансових інвестицій, втрати від зменшення корисності активів, втрати від неопераційних курсових різниць, втрати від уцінки необоротних активів тощо.

Якщо фінансові результати операційної діяльності об'єднати з фінансовими результатами інвестиційної та фінансової діяльності, то можна визначити фінансові результати від звичайної діяльності підприємства до оподаткування прибутку.

Прибуток (збиток) від звичайної діяльності до оподаткування визначається як алгебраїчна сума прибутку (збитку) від основної діяльності, фінансових та інших витрат (збитків) (рис. 6.5).

Рис. 6.5. Визначення фінансових результатів від звичайної діяльності до оподаткування

Податок на прибуток визначається згідно з П(С)БО 17 "Податок на прибуток".

Фінансовий результат від звичайної діяльності визначається як різниця між прибутком від звичайної діяльності до оподаткування та сумою податку з прибутку. Збиток від звичайної діяльності дорівнює збитку від звичайної діяльності до оподаткування та сумі податків на прибуток (рис. 6.6).

Рис. 6.6. Визначення прибутку від звичайної діяльності

Окремо від фінансових результатів від звичайної діяльності відображуються невідшкодовані збитки та прибутки від надзвичайних подій (стихійного лиха, пожеж, техногенних аварій тощо).

Останнім кроком формування прибутку є визначення чистого прибутку підприємства. Чистий прибуток (збиток) розраховується як алгебраїчна сума прибутку (збитку) від звичайної діяльності та надзвичайного прибутку, надзвичайного збитку та податку з надзвичайного прибутку (рис. 6.7).

Рис. 6.7. Визначення чистого прибутку (збитку)

 


08.06.2014; 12:38
хиты: 85
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь