пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

27. Передаючі електронно-променеві трубки. Ортикон, суперортикон, видикон, дисектор.

Передавальна телевізійна трубка , електронний прилад, для перетворення світлового зображення в послідовність електричних імпульсів — телевізійний відеосигнал .

    П. т. т. є першим (вхідним) елементом телевізійного тракту, що сприймає передаване зображення. П. т. т.— основний вузол телевізійних передавальних камер .  Дія П. т. т. всіх типів заснована на фотоефекті .  При зовнішньому фотоефекті перетворюючим світлочутливим елементом (СЕ) П. т. т. служить фотокатод, який при освітленні випускає електрони, при внутрішньому — фоточутлива мішень, що змінює при освітленні свою електропровідність. «Електричне зображення» прочитується з СЕ (зазвичай електронним променем, що послідовно оббігає всі ділянки його поверхні, див.(дивися) Телевізійна розгортка ) так, щоб (відповідно до прийнятого телевізійним стандартом ) воно розклалося на декілька сотень рядків, створюючих телевізійний растр .  При цьому кожен рядок можна розглядати як послідовність окремих елементарних ділянок зображення.

  За способом формування відеосигналу розрізняють П. т. т. миттєвої дії і П. т. т. з накопиченням заряду. По-перше величина електричного сигналу, відповідного даній елементарній ділянці передаваного зображення, пропорційна миттєвому значенню (у момент передачі) локальної освітленості ділянки СЕ, в других — її інтегральному значенню за час, рівний часу передачі всього зображення (одного кадру). Протягом цього часу завдяки фотоефекту заряджають мініатюрні конденсатори, утворені окремими ділянками СЕ і так званою сигнальною пластиною. Електронний промінь системи розгортки зображення, розряджаючи конденсатори, викликає протікання в ланцюзі сигнальної пластини струму відеосигналу.

   П. т. т. будь-якого типа повинна володіти: досить високою чутливістю, освітленістю, що визначається, достатньою для формування відеосигналу із задовільним (³10:1) відношенням сигнал/шум; певною спектральною характеристикою СЕ (особливо — трубка для передачі кольорових зображень); здатністю передавати достатнє число (~ 10) рівнів градації яскравості (півтонів); високою роздільною здатністю (наприклад, в мовному телебаченні 500—600 рядків); малою інерційністю, що зазвичай не перевищує періоду кадрової розгортки і що дозволяє формувати зображення рухомих об'єктів без помітних на око спотворень; певним виглядом залежності амплітуди вихідного сигналу від освітленості об'єкту (виглядом характеристики «світло — сигнал»). Крім того, П. т. т. повинна задовольняти вимогам рівномірності фону, відсутність паразитних сигналів і т.д.

   П. т. т. миттєвої дії, унаслідок малої величини фотоструму від кожної ділянки СЕ має недостатню чутливість для здобуття задовільного відеосигналу при практично прийнятній освітленості СЕ. Чутливість помітно збільшується з вживанням в П. т. т. електронного помножувача .  Це реалізовано в диссекторі .

    Використання методу накопичення заряду теоретично повинно збільшувати чутливість П. т. т. в декілька сотень тис. разів (наприклад, в ~5×10 5  разів при 625-рядковому телевізійному растрі). Проте перша з П. т. т. з накопиченням заряду — іконоскоп мала чутливість, в декілька десятків разів меншу теоретичною, головним чином із-за ненасиченості фотоструму і використання для розгортки зображення пучка швидких (з енергією >1  кев  ) електронів, що викликають значну вторинну емісію. Задовільний сигнал отримують при освітленості фотокатода в декілька десятків  лк.  повніший відбір (насиченість) фотоструму і розгортка пучком повільних (з енергією < 0,5  кев) електронів, падаючих на СЕ нормально до його поверхні, дозволили підвищити чутливість у декілька разів. Це реалізовано в ортиконі,  що дає задовільне зображення при освітленості ~ 10  лк  . Подальше підвищення чутливості отримане перенесенням електронного зображення в прискорюючому електричному полі (з фокусуванням подовжнім магнітним полем) з фотокатода на мішень, що розташовується на деякій відстані від фотокатода і що має коефіцієнт вторинної емісії > 1. При цьому заряд, що нагромаджується на мішені, більше, ніж на фотокатоді, і задовільний сигнал виходить при меншій освітленості фотокатода. Це реалізовано в суперіконоскопі і в суперортиконі .  Крім того, в суперортиконі для посилення сигналів застосовано електронне множення, що дозволило отримувати задовільний сигнал при освітленості фотокатода 10 -3  —10 -4  лк.

    Порівняно високою чутливістю володіють П. т. т. з накопиченням заряду з мішенню з напівпровідника, що змінює свою електропровідність при освітленні. До таким П. т. т. відносяться відікони,  що дають задовільний сигнал при освітленості мішені в декілька  лк.  Їх недолік — значна інерційність і залежність характеристик від температури. Використання напівпровідникової мішені з електронно-дірковими переходами,  високою фоточутливістю і порівняно малою інерційністю (див. Фотодіод ) , що володіє,  дозволило створити П. т. т.— плюмбікон і кремникон, в яких задовільний сигнал формується при освітленості мішені порядка 1  лк;  вони, як і суперортикон, застосовуються для передачі і кольорових, і чорно-білих зображень.


10.01.2014; 23:16
хиты: 0
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь