пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Цементна та скляна прм-ть У.: значення, структура, сучасний стан.


59. Цементна та скляна прм-ть У.: значення, структура, сучасний стан.

Цементна пром-ть матеріаломістка галузь, тому тяжіє до р-нів видобув сиро­вини.

У Донбасі заля­гають високоякісні карбонатні породи, тому тут спо­руджено найбільші цементні підпр-ва України – Ам­вросіївський цементний комбінат, Краматорський. Донецька область по вир-ву  цементу посідає перше місце, Дніпропетровська – друге, Харківська (Балаклія) – третє. Цементні заводи в західних областях виробляють третину це­менту України. Найбільші заводи зосереджено у Львівській (Мико­лаїв), Рівненській (Здолбунів), Івано-Франківській (Ямниця) та Хмель­ницькій (Кам'янець-Подільський) областях. Порівняно менше виробляють цементу на півдні країни, хоча тут є високоякісна сировина. На території південних областей Ук­раїни працюють Ба­хчисарайський, Оль­шанський, Одеський та інші за­води.

На території У. утвор чотири великі зони вироб­ни­цтва цементу: південно-східна (Донецька обл.), пі­внічно-східна (Хар­ківська обл.), центральна (Дніпро­петровська обл.) та західна (Рів­ненська, Івано-Фран­ківська, Львівська та Хмельницька області).

Для цементної промисловості України характе­рна значна концентрація виробництва. Значна частина це­менту витрачається на виробництво покрі­вельного шиферу. Шиферні заводи споруджують у місцях спожи­вання готової продукції. Вони працюють на довізній сировині. Аз­бест надходить з Уралу, а це­мент — з найближчих цементних заво­дів. Це­мент завозять у Сумську, Чернігівську. Київську, Херсонську й Черкаську області.

Вир-во скла – дуже теплоємний процес, тому його розташовують поблизу паливних баз. В У. є 6 заводів листового та технічного скла. Найбільшим центром виготовлення скла в Україні є Костянти­нівка в Донбасі. Склоробні заводи є також у Лисичанську, Львові, Запоріжжі. Україна  була значним виробни­ком і експортером цементу, але техно­логія його вир-ва вже застаріла. В Україні родови­ща скляних пісків є в Донбасі (Авдіївське родовище). Хар­ківській області (Новоселівське), Рівненській, Чернігівській, в Львівсь­кій, Одеській областях.


20.12.2013; 23:40
хиты: 94
рейтинг:0
Общественные науки
экономика
экономическая география
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь