пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Особливості розвитку і розміщення галузей хімії органічного синтезу.


54. Особливості розвитку і розміщення галузей хімії органічного синтезу.

Хімія орган синтезу включає в себе вир-во полімерів (пластмаса, лакофарбова пром, фото-хіммічна, парфуми, хім волокна) та хімію переробки полімерів (гумотехнічні вироби, шини)

Хімія орг синтезу має дуже широку сировинні базу, але в основному використовує нафту та газ, ця галузь є дуже електро- тепло- та водомістка. Синтетичні смоли виробляються в районі сировини – Донбас, Придніпров’я. вир-во хім волокон дуже трудомісткий процес, тому ця галусь тяжіє до кваліфікованих кадрів (як правило це ще й райони текстильної промисловості – споживача) – Кий, Черн, Черк, Жит. Гумова та шинова промисловість в Ук є досить розвинена, проте каучук ми завозимо з Росії. Основні центри – Дніпропетровськ, Білоцерківськ. Україна є значним виробником лаків і фарб, основна частка продукції виробляється в Донбасі та Придніпров’ї. Головний центр анілінової пром-ті – Рубіжне (Луг обл). Велика фотохімічна фабрика працює у м Шостка  - Сумська обл)

Хімічна промисловість є одним з найбільших забруднювачів природи, але водночас це єдина галузь, яка утилізує виробничі відходи. Впровадження прогресивних хімічних технологій, що дають змогу звести до мінімуму промислові відходи, забезпечення максимального очищення стічних вод і викидів в атмосферу, уможливлять насамперед оздоровлення місць надмірної концентрації хімічних підприємств, а також лімітний вплив природних факторів на розміщення об'єктів хімічної промисловості в регіонах з порівняно високим рівнем заселення.

Україна цілком залежить від імпорту каучуку, на 50—60% — синтетичних волокон, пластмас, гірничо-хімічної сировини, фарб, на ЗО—40% — продуктів основної хімії та мінеральних добрив.

 


20.12.2013; 23:40
хиты: 141
рейтинг:0
Общественные науки
экономика
экономическая география
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь