пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

. Важке та енергетичне м/б України, його зна­чення, принципи розміщення та основні центри.


53. Важке та енергетичне м/б України, його зна­чення, принципи розміщення та основні центри.

Важке машинобудування об'єднує вир-во металургійно­го, гірничо-шахтового, підйомно-транс­портного та енергетичного устаткування. Для нього характерні низька трудомісткість, висока металоміс­ткість, низька транспортабельність продукції. Звідсе в розміщенні воно тяжіє до сировини чи споживача. Як прави­ло, у важкому м/б більше підприємств повного цик­лу (заготовка, обробка, складання), які випуска­ють продукцію не­великими серіями і навіть індивіду­ального призначення.

Вир-во металургійного устаткування майже пов­ністю зосереджене в Донецькому і Придніпровськ ек районах. Центри – Дніпропетровськ, Кри­вий Ріг і Марганець.

Заводи гірничо-шахтового і бурового устатку­вання розміщені поблизу споживачів (проте саме там знаходиться і сировинна база) - вугільної пром Донбасу, рудної бази Придніпров'я, районів видобутку нафти і газу. Основними центрами цієї галузі є Дружківка, Горлівка, Ясину­вата, Донецьк, Харків, Луганськ, Красний Луч, Коно­топ, Кривий Ріг, Чернівці, Дрогобич.

Підпр-ва підйомно-транспортного машбуду розташовані в Одесі, Львові, Харкові, Ні­кополі, Прилуках і Дніпропетровську, важливим є львівський завод "Автонавантажу­вач".

Однією з найголовніших галузей важкого маши­нобудування є енергетична, яка спеціалізується на вир-ві парових гідравліч­них турбін, генераторів, кот­лів і потужних дизельних моторів, устат­кування для атомних електростанцій (у розміщенні вона орієнтується як на кваліфіковані каддра, на сировину, так і на споживача)  Центром енергетичного машинобудування є Харків. (турбінний завод ім.Кірова,"Електроважмаш" і ХЕМЗ) Також Запоріжжя, Київ, Дніпропетровськ, Меліто­поль, Львів, Тернопіль, Полтава, Нова Каховка. Цен­трами енерге­тичного дизелебудування є Токмак (Запорізька обл.), Первомайськ (Миколаївська обл.), Борислав (Херсонська обл.). Кабельне вироб­ництво організоване у Києві, Харкові, Одесі, Донецьку.

 

 

 

 


20.12.2013; 23:40
хиты: 134
рейтинг:0
Общественные науки
экономика
экономическая география
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь