пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Транспортне машинобудування України, його значення, галузева структура, особливості роз­міщення, основні центри, перспективи і проб­леми розвитку.


51. Транспортне машинобудування України, його значення, галузева структура, особливості роз­міщення, основні центри, перспективи і проб­леми розвитку.

Підприємства цієї галузі орієнтують­ся, як пра­вило, на споживача готової продукції, за винятком виро­бів, які відзначаються абсолютною транспорта­бельністю.

Локомотивобудування прив'язане до джерел си­ровини. Тепловози вироб­ляють у Луганську на базі паровозобудування і в Харкові на заводі транспорт­ного машинобудування. Промислові електровози випус­кають у Дніпропетровську. У Києві, Львові, Дні­пропетровську, Пол­таві, Одесі, Запоріжжі, Конотопі й Дружківці є заводи для ремонту тепловозів.

Залізничні вагони виробляють у Кременчуці й Дніпродзерж, великовантажні вагони — у Стаханові (Луганська обл.). У Маріуполі налагоджено вир-во металевих вагонів-цистерн. Найбільші вагоноремон­тні заводи розміщені в Києві, Харкові, Одесі, Львові й Конотопі.

Суднобудування — це буд-во й ремонт суден, а також суднове машинобудування. Суднобудування поділяють на морське й річкове, а його географія збігається з морсь­ким узбережжям і внутрішніми во­дними шляхами. Основним центром морського суд­нобудування є Ми­колаїв, де працюють три суднобу­дівних заводи, що випускають різноманітні океанські і морські судна — танкери й суховантажні дизелье­лектроходи. Два суднобудівних заводи у Херсоні ви­пуска­ють різні типи океанських і морських суден, доки для морських пор­тів і портові крани. У Києві ви­пускають морські траулери. Суднобу­дування і суд­норемонт розвинені в Одесі, Іллічівську, Севасто­полі, Керчі та Маріуполі. Річкове суднобудування розвинене в Києві, де будують паса­жирські і букси­рні судна, траулери, рефрижератори. Херсонський завод річкового суднобудування випускає катери, теплоходи, зем­снаряди, судна озерного типу. Річ­кове суднобудування і судноре­монт є в Запоріжжі, Ізмаїлі, Вилкові (на Дунаї).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


20.12.2013; 23:40
хиты: 143
рейтинг:0
Общественные науки
экономика
экономическая география
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь