пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

. Машинобудівний комплекс, його галузева структура та народногосподарське значення.


47. Машинобудівний комплекс, його галузева структура та народногосподарське значення.

На основі особливостей розміщ. вир-ва і техно­логічних процесів галузі машинобудування класифі­кують:

1) Важке машинобудування , яке об’єднує вир-во металургійного, гірничо-шахтового, підйомно-транспортного та енергетичного устаткування. Для нього харктерні низька трудомісткість, висока мета­ломісткість, низька транспортабельність продук­ції.Вир-во металургійного устаткування майже пов­ністю (95,5%) зосереджене в Донеькому і Придніп­ровському економічних районах.

2) Загальне машинобудування об’єднує танс­портне (без автомобільного) і сільськогосподарське (без тракторного) вир-во промислового технологіч­ного та будівельного обладнання (без легкої та хар­чової промисловості). Під-ваяк правило орієнтується на споживача гоотової продукції, за винятком виро­бів, які відзначаються абсолютною транспортабель­ністю.

3) Середнє машинобудування охоплює найширший спектр галузй. Для нього характерний високий рівень кооперації вир-ва. Серед факторів, що впливають на розміщенняпід-в середнього м/б, найважливішими є населення і трудові ресурси, на­явність кваліфікованих кадрів. Тракторобудування  орієнтуються на споживача. Верстатобудування орі­єнтується на райони та ценри з розвиненим м/б/ на­уково-дослідною базаю і конструкторською базою.

4) Вир-во приладів, точних машин, інстру­ментів і механізмів орієнтується на райони високої технічної ультури. Галузт відзначається мінімальною металомісткістю


20.12.2013; 23:40
хиты: 136
рейтинг:0
Общественные науки
экономика
экономическая география
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь