пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Чорна металургія України, сучасний рівень розвитку, металургійні райони та основні центри Укрїни.


42. Чорна металургія України, сучасний рівень розвитку, металургійні райони та основні центри Укрїни.

Вдале поєднання покладів коксівного вугілля, залізних та марганцевих руд дає змогу відокремити 3 підрайони: Придніпров’я (Кривий Ріг, Дніпропет­ровськ, Дніпродзержинськ, Запоріжжя), Донбас ( Ма­кіївка, Алчевськ, Донецьк, Краматорськ), Приазов’я (Маріуполь). В їх межах формуються  вузли та цен­три.

Придніпровський металургійний район (ПМР) простягається вздовж Дніпрра від Кременчука до Нікополя. До складу ПМР входять 5 великих вуз­лів вир-ва: Дніпрпетровський, Запорізький, Кріворі­зький, Нікопольський, Кременчуцький

Найефек­тивніші в У під-ва: “Запоріжсталь” “Дніпроспецсталь “Криворіжсталь”. Південнотрубний та феросплавів заводи. Навколо міст сформувався потужний ком­плекс марганцвордної промисловості:великі кар’єри, шахти, збагачувальні фабрики, а також допоміжні і обслуговуючі під-ва.

Донецький металургійний район об’єднує ве­ликі узли і центри, які виникли навколло родовищ коксівного вугілля, вапніяків і на основі заліої руди, що завозиться сюди з Придніпров’я. Великі металур­гійні заводи розміщені в Донецьку, Макіївці, Алчев­ську

Третій район чорної металургії У. знаходится в Приазов’ї. До його складу входять потужні під-ва Марійуполя (2 заводи), а також родовища залізних руд Керченського басейну з Керченським залізоруд-ним комбінатом і Комиш-Бу­рунською

Однією з основних проблем є вичерпність бага­тьох родовищ залізних руд. Кількість залаза в руді зменшується, і, навіть зі зростанням видбутку, ви­плавка металу також зменшуватиметься.

Чорна металургія У. спирається на потужну залі­зорудну базу. На тер-ї є чималі запаси залізної руди. Загальні запаси 27,4 млрд.т і складається  з  з бага­тих залізистих кварцитів ( 1,9 млрд т), бідних (24,1 млрд т) і бурих залізняків ( 1,4 млрд т), великі запаси маргацевої руди (Нікрполь).

Провідне місце належить Криворозькому бас­сейну, який є одним з найбільших у світі.

 За покладами залізних руд виділяються Креме­нчуцький та Білозірський (70% вмісту заліза.) ба­сейни.

Промислове значення мають залізняки Керчен­ського пів-ва.

Україна має великі поклади  марганцевих руд: Великий Томак, Нікополь, Орджонікідзе. За запа­сами У. – друга у світі після ПАР. Центрами вир-ва феросплавів є Запоріжжя й Нікополь.


20.12.2013; 23:40
хиты: 190
рейтинг:0
Общественные науки
экономика
экономическая география
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь