пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Гідроенергетика України, її місце в енергетич­ному балансі. Каскади ГЕС в Україні.


40. Гідроенергетика України, її місце в енергетич­ному балансі. Каскади ГЕС в Україні.

ГЕС одне з найефективніших джерел електро­енергії. Переваги ГЕС: вони виробляють електро­енергію, яка у 5—6 разів дешевша, ніж на ДРЕС, а персоналу, що їх обслуговує, в 15—20 разів менше, ніж на АЕС. Коефіцієнт корисної дії ГЕС станов. по­над 80 %. Однак розміщ. їх повністю залежить від природних умов, а вир-ва елект­роенергії має сезон­ний характер. Буд-во ГЕС на рівнинних ріках України потребує затоплення великих територій під водо­сховища. Гідроенергетика України посідає незначне місце в енерг. балансі – 9% потужностей 14% вир-ва електроенергії.

Основні ГЕС розташ. на Дніпрі. Це — Дніпрогес, Кременчуцька, Каховська, Дніпродзержинська, Ка­нівська і Київська. На Дністрі збу­дована Дністров­ська ГЕС—ГАЕС, у Закарпатській області — Тере­бле-Ріцька ГЕС. Крім них, на малих річках діють близько сотні елек­тростанцій невеликої потужності, більші з них належ до держ енер­госист. Збудов кас­кади ГЕС на річках Рось (Корсунь-Шевченківська, Стеблівська та ін.) і Південний Буг.

Специфічну роль відіграють гідроакумуляційні елек­тростанції (ГАЕС): Київська, Дністровська і Запорі­зька (Дніпрогес). Вони дають можливість забезпе­чення спож. електроенергією в пікові години. Діючи за принципом переміщ. води між двома басейнами, розміще­ними на різних рівнях висоти, ГАЕС працю­ють як помпи.

 

 

 


20.12.2013; 23:40
хиты: 184
рейтинг:0
Общественные науки
экономика
экономическая география
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь