пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

I семестр:
» Зоология

Підклас Сольпуги - Solifugae.

Відомо близько 800 видів сольпуг (їх називають ще фалангами, біхорками), які живуть у місцевостях із жарким і сухим кліматом. Довжина тіла - від 1 до 7 см. У сальпуг три останні грудні сегменти не злиті з головогрудьми; вони несуть по парі ходильних ніг (перша пара розміщена на головогрудях). Крім того, педипальпи теж мають вигляд ходильних ніг і беруть участь у переміщенні. Хеліцери масивні, клішнеподібні. На тілі й кінцівках є численні чутливі волоски і щетинки. Дихають за допомогою трахей. Швидко бігають, стрибають до 1 м. У разі небезпеки набирають погрозливої пози, пищать, труть хеліцерами. Переважна більшість - нічні, з вираженим позитивним фототаксисом, хоча денного світла уникають. Ненажерливі хижаки. їх жертвами стають комахи, павуки, багатоніжки, скорпіони; великі сольпуги нападають на пташенят, мишенят. У неволі може з'їсти стільки, що черевце лопається.

Роздільностатеві. Запліднення за допомогою сперматофорів, які самці за допомогою хеліцер вводять у статевий отвір самки. Після запліднення самка може з'їсти самця. Яйця (до 200) самка відкладає в нірку, охороняє кладку і молодь; за деякими даними, навіть приносить їжу. Взимку, а також у літню спеку перебувають у заціпенінні. Сольпуги неотруйні, але при укусі можливе запалення ранки внаслідок зараження її загниваючими рештками їжі, що знаходяться на хеліцерах.

У фауні України зустрічається лише один вид - сольпуга звичайна (Galeodes araneoides), яка поширена на Південному березі Криму, по нижній течії Дніпра (уздовж правого берега) та у Приазов'ї. Блідо-жовта, до 5 см завдовжки.


12.02.2015; 01:31
хиты: 835
рейтинг:0
Естественные науки
науки о жизни
зоология
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь