пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

I семестр:
» Зоология

Підклас Несправжні скорпіони - Pseudoscorpiones.

Належить близько 2000 видів дрібних (від 1 до 7 мм) павукоподібних, поширених повсюдно, проте переважна більшість населяє тропіки й субтропіки. Ведуть прихований спосіб життя, населяючи ґрунт, листовий опад, печери та ін. Деякі поселилися в житлі людини. Педипальпи в них, як і в скорпіонів, несуть масивні клішні і служать для захоплення здобичі. Проте за багатьма іншими ознаками псевдоскорпі- они відрізняються від скорпіонів справжніх. На головогрудях розміщені одна-дві пари простих очок; окремі види сліпі. На невеликих клішнеподіб них хеліцерах відкриваються протоки головогрудних павутинних залоз. Павутина використовується для побудови гнізда.

Широке, заокруглене черевце (абдомен) складається з 11 сегментів. Воно не поділене на преабдомен і постабдомен, як у скорпіонів. Не мають вони і тельсона з отруйною залозою. На кожній з лапок усіх чотирьох пар ніг є по парі кігтиків і маленькому присоску, що дозволяє псевдоскорпіонам лазити по гладкій поверхні. Можуть переміщатися боком чи задкувати. Дихають за допомогою трахей, що відкриваються стигмами по боках другого і третього сегментів черевця.

За способом живлення - хижаки. їх здобиччю стають безкрилі комахи, личинки багатьох комах, молодь павуків, ґрунтові кліщі, нематоди тощо. Жертву проколюють хеліцерами, через отвір вводять травні соки, а потім її висмоктують.

Роздільностатеві. Запліднення відбувається за допомогою сперматофорів. Самка виношує яйця у виводковій камері, де перебувають також і личинки першого віку до другої линьки. Ріст личинки супроводжується рядом линьок (до п'яти); після кожної з них личинка будує з павутини та рослинних решток гніздо, де перебуває протягом тижня в стані спокою. Використовується гніздо і для зимівлі. Гнізда бувають під камінням, під корою, у тріщинах ґрунту і т.п. Живуть несправжні скорпіони 2-3 роки; статевої зрілості досягають за рік. Спостерігається в них явище форезії (гр. phoreo - «ношу, виношу») - пасивне перенесення на тілі інших тварин (мух, жуків, хребетних). 

Повсюдно поширений, тобто є космополітом, книжковий лже-скорпіон (Chelifer cancroides). Поселяючись у житлі людини серед книг, під шпалерами, живиться книжковим сіноїдом, хлібними кліщами, дрібними личинками жуків. Всього ж у фауні України відомо п'ять видів несправжніх скорпіонів: крім згаданого вище, два види знайдено в кримських печерах і два - на Закарпатті.


12.02.2015; 01:33
хиты: 1130
рейтинг:0
Естественные науки
науки о жизни
зоология
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь