пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

I семестр:
» Зоология

Підклас Скорпіони - Scorpiones

Належить близько 750 видів скорпіонів (за іншими даними - 1500), поширених у тропіках і субтропіках. В Україні мешкає всього три види.

Тіло (довжина 1-20 см) складається з нерозчленованих головогрудей (просоми), прикритих карапаксом, і довгого сильно розчленованого черевця, що має 12 сегментів. Кутикула вкрита шаром воску, що зменшує випаровування вологи. У скорпіонів, на відміну від інших павукоподібних, черевце (абдомен) поділене на дві частини: широке переднє черевце (преабдомен) із 7 сегментів і заднє черевце (постабдомен) із 5 сегментів. Останній членик черевця закінчується тельсоном, у якому лежить пара отруйних залоз; їх протоки відкриваються на кінці гострого жала, яке несе тельсон (рис. 80).

Хеліцери в скорпіонів короткі, клішнеподібні. Педипальпи довгі, закінчуються масивними клішнями. Ними вони схоплюють жертву і, вигинаючи черевце вгору, вражають її жалом. Мають шість пар простих очей. Дихають за допомогою легене-вих мішків, розташованих у черевці; повітря до них надходить через дихальця, або стигми, які знаходяться по боках черевця. Запліднення зовнішньо-внутрішнє, за допомогою сперматофорів. Живородячі. Молоді личинки залишаються певний час на тілі матері. За способом живлення - хижаки. Живляться павуками, комахами, багатоніжками; відомі випадки поїдання дрібних ящірок і мишенят. Можуть кілька місяців голодувати.

Ведуть нічний спосіб життя, вдень ховаючись в укриття. Отрута скорпіонів - засіб захисту та нападу, дрібних тварин вона вбиває відразу, на більших діє повільніше. Укус великих тропічних скорпіонів може бути смертельним і для людини, особливо для дітей. При укусі розвиваються надзвичайно сильні больові відчуття, набряк, головний біль, запаморочення, судоми, утруднення дихання; у дітей небезпечним є набряк легенів. Скорпіони, що зустрічаються на території нашої країни, небезпеки для життя людини не становлять. У Криму, особливо на 192

Південному березі, поширений кримський скорпіон (Euscorpius tauricus) - близько 35-40 мм завдовжки; у Закарпаття проникає скорпіон карпатський (Е. carpaticus); в Одеській області знайдено підвид скорпіона кавказького (Buthus caucasicus fischeri).


12.02.2015; 01:36
хиты: 774
рейтинг:0
Естественные науки
науки о жизни
зоология
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь