пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

I семестр:
» Зоология

КЛАС МЕРИСТОИОВІ - MEROSTOMATA

Меристомові – мешканці прісних і солоних водойм, органама дихання є зябра. Клас обє'днує два підкласи: Евриптериди (Eurypterida) – вимерлі палеозойські хеліцерові - та Мечохвости (Xiphosura), що дожили до наших днів і населяють мілководдя морів та прісні водойми. До підкласу Евриптериди належали мешканці прісних і солонуватих водойм - найбільші серед відомих членистоногих (довжина тіла - 100-180 см).

Підклас Мечохвости - Xiphosura

Ці тварини численними були в силурі. Зараз мешкає лише 5 видів, поширених на мілководді в тропічних і субтропічних морях, біля берегів Північної і Центральної Америки та Півден-но-Східної і Східної Азії. Є форми завдовжки 50-90 см. Тіло плоске; складається з головогрудей, вкритих щитом, і черевця, що закінчується хвостовим шипом. Хвостовий шип утворився внаслідок зростання тельсона з трьома останніми сегментами черевця.

На черевному боці головогрудей перед ротом знаходяться хеліцери. Педипальпи не відрізняються від ходильних ніг; як і останні, вони закінчуються невеличкими клішнями, а на розширених тазиках мають жувальні відростки. Отже, шість пар головогрудних кінцівок служать для захоплення і подрібнення їжі, а також для

Рис. 77. Хеліцери і педипальпи:

1 - хеліцери; 2 - основний членик педипальпи; 3 - щупик педипальпи; 4 - основні членики ніг. 188

 

переміщення. Окрім дихальної, зяброві ніжки виконують плавальну функцію: за їх допомогою мечохвости плавають черевцем догори. Черевце несе шість пар рудиментарних кінцівок з численними зябровими листочками. Є по парі простих і фасеткових очей. Останні складаються з численних очок, але вкриті суцільним ша-ром кутикули. Органи травлення мають типову для членистоногих будову: ротовий отвір, стравохід, жувальний шлунок з трьома кутикулярними зубцями, середня кишка, задня кишка, що закінчується анусом. Є печінка. Живляться червами, молюсками, рідше водоростями. Органи виділення - коксальні залози. Характе-ризуються незамкненою кровоносною системою, трубчастим серцем з остіями (вісім пар) і наявністю гемоціаніну в гемолімфі.

Роздільностатеві. Самки відкладають яйця в пісок. Розвиток з метаморфозом. Личинка подібна до трилобітів, тому й має назву трилобітної стадії.

Мечохвостам притаманні спільні ознаки з трилобітами в будові й розвитку, тому мають певне значення для розуміння філогенії членистоногих.

 


03.12.2013; 19:02
хиты: 249
рейтинг:0
Естественные науки
науки о жизни
зоология
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь