пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

I семестр:
» Зоология

КЛАС П'ЯВКИ - HIRUDINEA

Усього відомо близько 400 видів п'явок, з них у фауні України - 30. Переважна більшість живе у прісних водоймах, невелика кількість - у солоних (у Чорному та Азовському морях відсутні) і зовсім мало на суші (у вологих тропіках).

Більшість п'явок є тимчасовими ектопаразитами переважно хребетних тварин; зустрічаються й хижаки. Тіло витягнуте і сплющене, довжина - від кількох міліметрів до 15-20 см. Як і інші анеліди, п'явки - тварини сегментовані, проте в них немає відповідності між внутрішньою і зовнішньою сегментацією: на один внутрішній сегмент, яких 30-33, припадає 3-5 зовнішніх. На кінцях тіла містяться 155

 

присоски. На дні переднього присоска є ротовий отвір, а над заднім присоском заднього - анальний отвір. Параподії та щетинки у п'явок відсутні. По субстрату рухаються за допомогою присосків («крокують»), у воді плавають завдяки дуже добре розвиненій мускулатурі (у дощових червів м'язи становлять близько 30% маси тіла, а в п'явок - 65,5%).

Тіло вкрите досить щільною кутикулою, під якою лежить шар епідермісу, багатий на залозисті та пігментні клітини (більшість забарвлені в чорний, коричневий, зеленуватий, сірий кольори). Залозисті клітини виділяють слиз, що зменшує тертя при пересуванні. Целом у більшості п'явок редукований; його залишки перетворились у систему кровоносних лакун. Проміжки між внутрішніми органами заповнені паренхімою (рис. 59).

У зв'язку в активним способом життя в п'явок добре розвинені органи чуття, зокрема, у них є очі (від 1 до 5 пар), хеморецептори у вигляді кубкоподібних сосочків.

Рис. 59. Поперечний зріз медичної п'явки Нігийо тесіісіпаїіз:

1 - шкірний епітелій; 2 - зовнішній шар паренхіми; 3 - кільцеві м'язи; 4 - діагональні м'язи; 5 - спинна лакуна; 6 - поздовжня мускулатура; 7 - ботриоїдна тканина; 8 - внутрішня паренхіма; 9 - дор-зовентральні м'язи; 10 - бічна лакуна; 11 - сечовий міхурець; 12 -дрібні лакунарні канали; 13 - шлунок; 14 - черевна лакуна з черевним нервовим ланцюжком; 15 - сім'япровід; 16 - сім'яний мішок; 17 - нефридій; 18 - бічна кишеня іплунка.

Дихають здебільшого через шкіру всією поверхнею тіла; у небагатьох морських видів є зовнішні зябра. 156

 

Травна система складається із передньої, середньої і задньої кишок. Рот веде в глотку. У хоботних п'явок у глотці є хоботок, який висовується з рота і служить для нападу на здобич. У щелепних п'явок у роті є 3 щелепи із зубчиками (близько 100 на кожній); ними вони прорізають шкіру хазяїна і живляться кров'ю, що виділяється з ранки. У глотку відкриваються слинні залози, секрет їх містить особливу білкову речовину - гірудин, яка перешкоджає згортанню крові. Глотка виконує роль нагнітального насоса. Середня кишка п'явок - кровососів має ряд бічних відростків - кишень, або мішків (від 6 до 11 пар). Особливо великі розміри має остання їх пара; вона досягає заднього кінця тіла. Завдяки гірудину та іншим речовинам кров у кишенях залишається ніби законсервованою і може зберігатися до 6 місяців. Тому кровосисні види можуть довго залишатися без їжі. Ділянку кишок, що має відростки, іноді називають шлунком. Перетравлення крові відбувається у короткому задньому відділі середньої кишки.

У деяких хоботних п'явок кровоносна система замкненого типу, як у олігохет. У щелепних її функції виконують залишки целома. Рідина системи лакун набуває властивостей крові: у багатьох випадках завдяки гемоглобіну вона забарвлена в червоний колір і містить амебоїдні клітини (виконують захисну функцію). Органи виділення - метанефридії.

За способом розмноження - гермафродити. Запліднення перехресне, внутрішнє (у щелепних п'явок). У хоботних п'явок формуються сперматофори - мішечки зі спермією, які прикріплюються до тіла партнера. Оболонки їх розчиняються, сперматозоїди проникають у середину тіла, досягають жіночих статевих клітин, запліднюючи їх. Розвиток яєць прямий, у коконах (кокон виділяється шкірними залозами ділянки, що є аналогічною пояску малощетинкових червів). Кокони п'явки відкладають на дно водойм, на водяні рослини або ж на березі у вологий ґрунт.

До підкласу Справжні п'явки (Euhirudinea) належать 2 ряди: Хоботні п'явки (Rhynchobdllea) і Безхоботні п'явки (Arhynchobdellea).

Ряд Хоботні п'явки об'єднує як хижих, так і паразитичних п'явок, які мають хоботок. Розміри - від 5 до 80 мм завдовжки. Ведуть виключно водний спосіб 157

 

життя. Кровоносна система здебільшого добре розвинена. Запліднення за допомогою сперматофорів. У деяких виражена турбота про по-томство: відкладені кокони прикривають своїм тілом або виношують на черевному боці.

У стоячих водоймах часто оселяється гелобдела ставкова (Helobdella stagnalis) довжина її тіла - 5-6 мм. Нападає на личинок водяних комах, олігохет та інших безхребетних. її поїдають риби. Слимакова п'явка (Glossiphonia complanata) має листоподібної форми тіло, завдовжки 15-20 мм. Паразитує на молюсках. Риб'ячі п'явки (родина Piscicolidae) паразитують здебільшого на рибах, У них передній присос виразно відмежовується від іншої частини тіла. Звичайна риб'яча п'явка (Piscicola geometra) має довжину 20-50 мм і найчастіше населяє наші водойми. На тілі однієї риби може бути декілька десятків і навіть більше сотні п'явок. Живе у водоймах, багатих на кисень (рис. 60). Пташині п'явки (рід Protoclepsis) легко проникають у ротову порожнину і дихальні шляхи птахів, де ссуть кров зі слизових оболонок. У стоячих водоймах поширена звичайна пташина п'явки (Protoclepsis tessulata) вона розмножується масово, що може призвести до загибелі гусей і качок. Молоді п'явки 2-3 місяці тримаються на тілі материнського організму.

До ряду Безхоботні п'явки належать здебільшого паразити хребетних тварин, проте є серед них і хижаки. Мають добре розвинені щелепи (у хижих форм - не дуже). Розміри - від 30 до 250 мм. Є прісноводні та наземні форми.

Медична п'явка (Hirudo medicinslis) поширена по всій Південній Європі, у тому числі й в Україні. Живе у водоймах зі стоячою або слабопро-точною водою. Особливо полюбляє водойми із глинистим дном) Довжина тіла - 10-12 см при ширині до 10 мм, проте може мати й більші розміри. У лабораторних умовах за пів-тора роки була вирощена п'явка завдовжки 440 мм. Забарвлення верхнього боку тіла змінюється залежно від середовища, але на спині завжди є дві поздовжні жовто-рожеві смуги. Щелепи і спинні залози добре розвинені. Статевої зрілості досягає на третьому році життя. Кокони з яйцями відкладає на березі у вологому ґрунті. Медичні п'явки ссуть кров усіх хребетних (у тому числі й людини), проте найчастіше жаб (молоді) і ссавців. Якщо живляться кров'ю безхребетних, то розвиток їх триває довго, і вони відкладають один кокон замість 3-8. П'явки, що присмокталася до тіла, людина може позбутися, посипавши її сіллю або змазавши 158

 

спиртом чи йодом. Медичну п'явку занесено до Червоної книгиУкраїни, скорочення чисельності відбулося внаслідок її інтенсивного вилову та забруднення водойм.

Рис. 60. П'явки:

1 - медична; 2 - велика несправжня кінська; 3 - гелобдела восьмивічко-ва; 4 - риб'яча; 5 - слимакова; 6 -гелобдела ставкова; 7 - щетинкова (акантобдела).

Велика несправжня кінська п'явка (Haemopis sanguisuga) розмірами тіла і формою подібна до медичної, проте спина в неї чорна з коричневим відтінком; по поверхні можуть бути розкидані темні плями. Живе у невеликих водоймах. Ненажерливий хижак: живиться червами, молюсками, водяними комахами, пуголовками. її поїдає хохуля. У наших водоймах поширені також герпобдела звичайна (Herpobdella octoculata) і герпобдела лінійна (Н. lineata), які належать до родини Глоткові п'явки (Herpobdellidae), щелепи в яких редуковані. Вони - хижаки: живляться червами, личинками водяних комах; їх поїдають риби.

Медична п'явка використовується в медицині. Гірудин перешкоджає утворенню тромбів, заспокійливо діє на нервову систему, зменшує кров'яний тиск. 159

 

Шкоди завдають риб'ячі, пташині п'явки, а також кінська п'явка (Limnstis nilotica), яка проникає в глотку, носоглотку, гортань, коли свійські тварини п'ють із водойм воду. У деяких місцевостях (Середній Азії, Болгарії) нею заражено до 30% худоби. В Україні не зустрічається.

 


03.12.2013; 19:02
хиты: 174
рейтинг:0
Естественные науки
науки о жизни
зоология
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь