пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Динаміка розвитку учнівського колективу (А.Макаренко, А.Лутошкін). Функції вихователя та органів самоврядування на різних стадіях розвитку колективу.

За Фіцулою. Більшість дослідників виділяють (як і А.С.Макаренко) три стадії (етапи) розвитку дитячого колективу, відповідно до характеру вимог, які ставляться до вихованців.

Перша стадія - становлення колективу.На даному етапі колектив виступає як мета виховних зусиль педагога, який прагне організаційно оформлену групу перетворити на колектив. Організатор колективу - педагог, від нього виходять всі вимоги. Перша стадія вважається завершеною, коли в колективі виділився і заробив актив, вихованці згуртувалися на основі спільної мети, спільної діяльності та загальної організації.

На другій стадії посилюється вплив активу, який не тільки підтримує вимоги педагога, а й сам пред'являє ці ж вимоги до членів колективу. Якщо активісти правильно розуміють потреби колективу, то вони стають надійними помічниками педагога.Колектив в цей час виступає як цілісна система, в ній починають діяти механізми самоорганізації та саморегуляції, він здатний вимагати від своїх членів певних норм поведінки. Колектив виступає як інструмент цілеспрямованого виховання певних якостей особистості.

Основна мета педагога - максимально використовувати можливості колективу для вирішення тих завдань, заради яких цей колектив створюється.Розвитку колективу на цій стадії пов'язаний з подоланням протиріч між колективом і окремими учнями, випереджаючими у своєму розвитку вимоги колективу або відстаючими від цих вимог, між загальними та індивідуальними перспективами, між нормами поведінки і нормами, стихійно складаються в класі. У зв'язку з цим у розвитку колективу неминучі скачки, зупинки, рух назад.

Третя і наступні стадії характеризують розквіт колективу. Щоб підкреслити рівень розвитку колективу на цій стадії, досить вказати на рівень і характер вимог, що пред'являються один одному до членів колективу: більш високі вимоги до себе, ніж до своїх товаришів.Це свідчить про досягнутий рівень вихованості, стійкості поглядів, суджень, звичок. Загальний досвід, однакові оцінки подій - основна ознака і найбільш характерна риса колективу на третій стадії.Колектив не може і не повинен зупинятися у своєму розвитку, навіть якщо він досяг дуже високого рівня. На наступних стадіях кожен школяр сам пред'являє до себе певні вимоги, виконання моральних норм стає його потребою, процес виховання переходить у процес самовиховання.На всіх стадіях розвитку виникають, міцніють і згуртовують колектив великі і малі традиції.


20.06.2017; 22:27
хиты: 101
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь