пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

10.Особливості системи освіти в провідних країнах світу.

США

Американські діти з 6 до 13 років учаться в початковій, а з 14 до 18 років - у середній школі. У США близько 90 тис. державних і близько 30 тис. приватних шкіл, більшість із яких католицькі. Останні дають освіту майже 14% всіх школярів. Цілий ряд приватних шкіл належить до особливо привілейованих, диплом про їхнє закінчення відкриває перед його випускниками широкі можливості.

Середні школи бувають різних типів: академічні, професійні та багатопрофільні. Академічні школи, наприклад, дають освіту, достатню для вступу у ВНЗ, професійні ж готують до безпосередньої практичної роботи. Через відсутність уніфікованої навчальної програми випускники середніх навчальних закладів мають різний рівень знань.

Підготовка до вступу в університет здійснюється в старших класах американської школи (HighSchool). У них школярі вивчають широкий спектр загальноосвітніх предметів - англійську та іноземну мови, історію, природничі науки тощо. Багато приватних шкіл як альтернативу пропонують у старших класах навчання за міжнародною програмою InternationalBaccalaureate (IB).

 

Німеччина

Початкова школа (Grundschule), у яку діти приходять в 6-річному віці і яку відвідують протягом 4 років (у Гамбурзі, Бремені й Берліні - 6 років), покликана створити базову підготовку до середньої школи. Наступний щабель навчання називається орієнтаційний (Orientierungsstufe): діти та їхні батьки повинні обрати шлях подальшої освіти. У них є чотири основних можливості: це п'яти- або шестирічна старша школа (Hauptschule), 6-річна реальна школа (Realschule), 9-річна гімназія (Gymnasium) або так звана загальна школа (Gesamtschule). Більшість шкіл включають у свої програми 12-16 предметів, старшокласники в гімназії вивчають 4-6 дисциплін.

Hauptschule уже після 9 класу видає сертифікат про загальну освіту (Hauptschulabschluss), що дозволяє вчитися далі ремеслам. Після 10 класу всі види шкіл видають посвідчення про середню освіту (MittlereReife). Після цього шляхи дітей розходяться.

Провчившись ще 3 роки, 19-літні гімназисти одержують атестат зрілості - Hochschulreife (Abitur), що дозволяє вступати в будь-які вищі навчальні заклади. Таким чином, сьогодні для закінчення гімназії потрібно провчитися в ній 13 років (в "нових землях" - 12). Зараз у Німеччині обговорюється питання про введення 12-річного навчання у всіх гімназіях країни. Деякі землі вже прийняли таке рішення.

 


20.06.2017; 22:27
хиты: 93
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь