пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

8.Загальноосвітня школа трьох ступенів. Концепція загальноосвітньої школи про мету, завдання діяльності школи.

Згідно з Законом України «Про освіту»[1]основним видом середніх навчальних закладів є середня загальноосвітня школа трьох ступенів:

перший — початкова школа (забезпечує початкову загальну освіту),

другий — основна школа (забезпечує базову загальну середню освіту),

третій — старша школа (забезпечує повну загальну середню освіту).

Загальна середня освіта може здобуватися також у вечірніх (змінних) школах, а також класах, групах з очною, заочною формами навчання при загальноосвітніх школах.

 

12.09.1991р. Рішенням колегії Міністерства освіти України було затверджено Концепцію середньої загальноосвітньої школи України. Основні тези преамбули:

—Критика існуючої школи і освіти:

-Проголошений ідеологічний принцип (постулат) про обов’язковість середньої оcвіти без врахування реального стану справ у країні, орієнтація школи і вчителя на нівелювання природних задатків, інтересів та можливостей дітей, нехтування принципом диференціації навчання призвели до погіршення якості підготовки випускників школи, різкого падіння соціального статусу і престижу знань серед молоді.

Вихідними положеннями концепції є:

-Забезпечення суверенності за законодавством, структурою і змістом навчання і виховання системи народної освіти в Україні.

-Спрямування змісту і організації навчально-виховної роботи в школі на формування національної самосвідомості, органічне поєднання в діяльності школи національної та інтернаціональної, загальнолюдської культури.

-Забезпечення випускникам школи обсягу наукових знань на рівні світових стандартів загальної середньої освіти.

-Відмова від політизації навчально-виховного процесу, нав’язування шкоді ідеологічних догм і доктрин окремих партій, організацій, рухів, церкви тощо.

-Забезпечення незалежності державної системи освіти від церкви і її світського характеру.

-Організація навчально-виховного процесу на основі максимального врахування і розвитку індивідуальних здібностей, нахилів, обдарованості дітей.

-Автономність школи у виборі форм і методів навчально-виховного процесу.

-Орієнтація виховної діяльності школи на розвиток особистісних сил учнів, здібностей, талантів, рис якостей, відносин.

-Надання учням можливості реалізувати будь-які свої вимоги демократичним шляхом, об’єднуватися в добровільні демократичні дитячі організації, в діяльності яких пріоритет надається загальнолюдським духовним цінностям.

 


20.06.2017; 22:27
хиты: 84
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь