пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

загальна характеристика злочинів проти правосуддя

 

Злочини проти правосуддя - це передбачені кримінальним законом суспільне небезпечні діяння, які порушують нормальну діяльність суду, а також органів, які забезпечують відправлення правосуддя. До таких органів належать крім судів, органів дізнання, попереднього слідства, прокуратури,органи, які виконують вирок, рішення, постанови, що вступили в законну силу.

Родовим об'єктом злочинів проти правосуддя є нормальна, яка грунтується на законі, діяльність органів дізнання, слідства, прокуратури, суду, а дорівнює органів, що виконують покарання, по здійсненню правосуддя.

Безпосередній основний об'єкт - окремі сфери цієї діяльності. Деякі злочини проти правосуддя посягають одночасно також і на охоронювані законом інтереси особистості, що у цьому випадку є додатковим безпосереднім об'єктом: її особиста недоторканість, право на життя та здоров'я, воля, честь і гідність (ст. 377, 379, 398, 399, 400 КК України), а також право на власність (ст. 378 КК України).

Об'єктивна сторона являє собою суспільне небезпечні діяння, що описані в статтях закону, дії чи бездіяльності, що посягають на нормальне здійснення правосуддя. Як правило, злочини проти правосуддя характеризуються суспільне небезпечними діями, крім злочинів, передбачених ст.ст. 374, 380, 382, ч.І ст. 385 КК України. Злочини, передбачені ст.ст. 389-391 КК України скоюються як дією, так і бездіяльністю.

Суб'єктивна сторона майже всіх злочинів проти правосуддя виражена прямим умислом (крім злочинів, передбачених ст. Ст. 380, 381 КК України, які можуть вчинятися як умисно так і необережно), для наявності деяких з них закон вимагає встановлення корисливих мотивів чи спонукань іншої особистої зацікавленості. Корисний мотив має місце у складів злочинів, передбачених ч.2 ст. 383 і ч.2 ст. 384 КК України. Корисний мотив чи інші особисті інтереси мають злочини, передбачені ч.З ст. 371 та ч.2 ст. 375 КК України.

Декілька складів злочинів мають за обов'язковою ознакою - мету скоєння злочину (перешкодити виконанню службових обов'язків з відправлення правосуддя (ст.ст. 376-379, 386 і ст.ст. 398-400 КК України).

Суб'єкт злочинів проти правосуддя може бути як загальний з віком кримінальної відповідальності з 16 років; більшість складів характеризуються спеціальним суб'єктом злочину - це можуть бути посадові особи, що працюють у сфері правосуддя (судді, прокурори, слідчі, особи, що проводять дізнання), або інші особи, які сприяють виконанню правосуддя (спеціаліст, перекладач, експерт та ін.), чи особи, що відбувають покарання.


18.06.2017; 22:16
хиты: 63
рейтинг:0
Профессии и Прикладные науки
право
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь