пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

звільнення від кримінальної відповідальності підстави та види

звільнення від кримінальної відповідальності - це реалізація державою в особі суду свого повноваження, відповідно до якого вона відмовляється при наявності підстав, передбачених КК, від державного осуду особи, що вчинила злочин, а також від покладання на неї обмежень особистого, майнового або іншого характеру, передбачених законом за вчинення даного злочину.

 

Звільнити особу від кримінальної відповідальності суд може за наявності таких підстав:

  • Дійове каяття
  • Примирення винного з потерпілим
  • Передача особи на поруки
  • Зміна обстановки
  • Закінчення строків давності

Дійове каяття[ред. • ред. код]

Якщо після вчинення особою вперше злочину невеликої тяжкості або необережного злочину середньої тяжкості вона щиро розкаялася, активно сприяла розкриттю злочину та повністю відшкодувала завдані збитки або усунула заподіяну шкоду, вона може бути звільнена від кримінальної відповідальності.

Примирення винного з потерпілим[ред. • ред. код]

Особа, що вперше вчинила злочин невеликої тяжкості або необережний злочин середньої тяжкості, звільняється від кримінальної відповідальності, якщо вона примирилася з потерпілим та відшкодувала завдані збитки чи усунула заподіяну шкоду. В цьому випадку суд може стягнути судові витрати з обох.

Передача особи на поруки[ред. • ред. код]

Особа, яка вперше вчинила злочин невеликої або середньої тяжкості та щиро розкаялася, може бути звільнена від кримінальної відповідальності з передачею її на поруки колективу підприємства, установи чи організації за їхнім клопотанням. При цьому особа має протягом року виправдати довіру колективу, не ухилятися від заходів виховного впливу та не порушувати громадський порядок. В іншому разі особа притягається до відповідальності за вчинений злочин.

Зміна обстановки

Якщо під час досудового чи судового слідства з'ясується, що на момент провадження слідства вчинене особою діяння втратило суспільну небезпечність або що ця особа перестала бути суспільно небезпечною, вона може бути звільнена від кримінальної відповідальності за вчинення вперше злочину невеликої або середньої тяжкості.

Строки давності

Особа звільняється від кримінальної відповідальності, якщо з дня вчинення нею злочину до дня набрання судовим вироком законної сили пройшло:

два роки — в разі вчинення злочину невеликої тяжкості, за який передбачене покарання, м'якіше за обмеження волі

три роки — в разі вчинення злочину невеликої тяжкості, за який передбачене покарання у виді обмеження чи позбавлення волі

п'ять років — в разі вчинення злочину середньої тяжкості

десять років — в разі вчинення тяжкого злочину

п'ятнадцять років — в разі вчинення особливо тяжкого злочину

  • За ознаками наявності чи відсутності певних умов звільнення від кримі­нальної відповідальності виділяють
  • 1) умовне звільнення від кримінальної відповідальності (ст. 47 - за умови, що особа протягом року із дня передачі її на поруки виправдає довіру колективу, не ухилятиметься від заходів виховного характеру та не порушуватиме громадський порядок); ст. 97 (якщо суд визнає, що виправлення неповнолітнього можливе без застосування покарання, застосувавши до нього примусові заходи виховного ха­рактеру), ч. 4 ст. 401 (лише щодо ст. 47);

2) безумовне звільнення від кримінальної відповідальності без жодних умов 

реабілітуючі

відсутність події кримінального правопорушення (п. 1);

o відсутність в діянні складу кримінального правопорушення (п. 2);

o невстановлення достатніх доказів для доведення винуватості особи в суді і вичерпані можливості їх отримати

нереабілітуючі

смерть підозрюваного.  смерть підозрюваного. 

 


18.06.2017; 20:44
хиты: 102
рейтинг:0
Профессии и Прикладные науки
право
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь