пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Конституційно-правовий статус центральних органів виконавчої влади в Україні

 

Центральним органом виконавчої влади називають орган, який забезпечує проведення в життя державної політики у відповідній галузі чи сфері на всій території України, здійснює керівництво дорученою йому сферою управління, несе відповідальність за стан її розвитку та безпосередньо підвідомчий Кабінету Міністрів України або за рішенням Президента іншому органу виконавчої влади.

Згідно із Законом України «Про центральні органи виконавчої влади» від 17 березня 2011 року та Указом Президента України від 9 грудня 2010 року № 1085/2010 «Про оптимізацію системи центральних органів виконавчої влади» в Україні існують такі види центральних органів виконавчої влади:

- міністерства;

- державні служби;

- державні агентства;

- державні інспекції;

- центральні органи виконавчої влади зі спеціальним статусом.

Керівництво міністерством здійснює міністр. Положення про міністерство затверджує Президент України. Міністерство в межах своїх повноважень на основі та на виконання актів законодавства видає накази, організовує і контролює їх виконання.

Міністр здійснює керівництво дорученими йому сферами діяльності і несе відповідальність перед Президентом України та урядом України за стан справ у цих сферах. Нині створено 16 міністерств.

Головна функція державних служб - надання державних послуг громадянам та юридичним особам. 

Державну службу очолює голова, якого призначає на посаду за поданням Прем’єр-міністра України та звільняє з посади Президент України. Сьогодні створено 24 державні служби.

Державні агентства мають управлінські функції щодо державного майна й надають послуги юридичним особам, які пов’язані з об’єктами державної власності

Державне агентство очолює голова, якого призначає на посаду за поданням Прем’єр-міністра України і звільняє з посади Президент України. Нині створено 15 державних агентств.

Державна інспекція здійснює нагляд та контроль за дотриманням і виконанням законодавства.

Нині створено 11 державних інспекцій.

Центральний орган виконавчої влади із спеціальним статусом має визначені чинним законодавством особливі завдання та повноваження. 

1) Антимонопольний комітет України;

2) Державний комітет телебачення і радіомовлення України;

3) Фонд державного майна України;

4) Адміністрація державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України;

5) Національне агентство України з питань державної служби.

Міністерства та інші центральні органи виконавчої влади - підзвітні та підконтрольні Кабінету Міністрів України.


18.06.2017; 15:32
хиты: 78
рейтинг:0
Профессии и Прикладные науки
право
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь