пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

3.Обмеження та визнання фізичної особи померлою,недієздатною,та безвісно відсутньою:підстави порядок наслідки.

Згідно із ст. 36 ЦК України, суд може обмежити цивільну дієздатність фізичної особи, якщо вона:

·          страждає на психічний розлад, який істотно впливає на її здатність усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними;

·          зловживає спиртними напоями, наркотичними засобами, токсични­ми речовинами тощо, і таким чином ставить себе чи свою сім’ю, а також інших осіб, яких вона за законом зобов’язана утримувати, у скрутне матеріальне становище.

Правові наслідки обмеження цивільної дієздатності фізичної особи:

·          встановлення піклування над фізичною особою;

·          самостійне вчинення лише дрібних побутових правочшгів;

·          вчинення право чинів щодо розпорядження майном та інших право- чішів, що виходять за межі дрібних побутових, за згодою піклуваль­ника;

·          одержання та розпорядження піклувальником заробітком, пенсією, стипендією, іншими доходами особи, цивільна дієздатність якої об­межена Піклувальник може письмово дозволити фізичній особі, цивільна дієздатність якої обмежена, самостійно одержувати заро­біток, пенсію, стипендію, інші доходи та розпоряджатися ними;

·          особа, цивільну дієздатність якої обмежено, самостійно несе відпо­відальність за порушення нею договору, укладеного за згодою пі­клувальника, та за шкоду, завдану іншій особі.

Фізична особа може бути визнана судом недієздат­ною, якщо вона внаслідок хронічного, стійкого психічного розла­ду не здатна усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними (сг. 39 ЦК України).

Фізична особа може бути визнана судом недієздатною, якщо вона внаслідок хронічного, стійкого психічного розладу не здатна усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними (ст. 39 ЦК).

Таким чином, психічний розлад може бути підставою як для обмеження у дієздатності, про що вже йшлося, так і для визнання фізичної особи недієздатною. 

Правові наслідки визнання фізичної особи недієздатною

Над недієздатною фізичною особою встановлюється опіка; вона позбавляється права на вчинення будь-якого правочину; правочини від імені недієздатної фізичної особи та в її інтересах вчиняє її опікун, який одночасно несе відповідальність за шкоду, завдану недієздатною фізичною особою.

Фізична особа може бути оголошена судом померлою, якщо у місці її постійного проживання немає відомостей про місце її перебування протягом трьох років, а якщо вона пропала безвісти за обставин, що загрожували їй смертю або дають підставу припускати її загибель від певного нещасного випадку, - протягом шести місяців. 2. Фізична особа, яка пропала безвісти у зв'язку з воєнними діями, може бути оголошена судом померлою після спливу двох років від дня закінчення воєнних дій. З урахуванням конкретних обставин справи суд може оголосити фізичну особу померлою і до спливу цього строку, але не раніше спливу шести місяців.

наслідки зокрема відкривається спадщина, відбувається перехід майна до правонаступників. 5 років не мають права відчужувати

Для визнання фізичної особи безвісно відсутньою повинні бути наявними певні умови. Серед основних умов - відсутність протягом одного року в місці постійного проживання фізичної особи. Другою умовою є відсутність відомостей в місці такого проживання про фізичну особу протягом року. Третя умова - неможливість установлення місця перебування фізичної особи.

Визнання фізичної особи безвісно відсутньою породжує такі правові наслідки:

1.     На підставі рішення суду про визнання фізичної особи безвісно від­сутньою нотаріус за останнім місцем її проживання описує належне їй май­но та встановлює над ним опіку.

  1. Чоловік або дружина безвісно відсутнього набувають права розірвати шлюб у спрощеному порядку через державні органи реєстрації актів цивіль­ного стану
  2. Припиняються зобов’язання, тісно пов’язані з особою безвісно від­сутнього (наприклад, чинність довіреності, договору доручення).

15.06.2017; 15:59
хиты: 47
рейтинг:0
Профессии и Прикладные науки
право
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь