пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

2.Правосуб’єктністьфізичнихосіб:поняття зміст елементи,характеристика.

Правосуб'єктність – це  самостійнаправовакате горія, щоіснуєпорядіз правами і обов'язками. Вона є постійнимгромадянським станом особи, свідчить про їїправовуздатність бути носіємцих прав і обов'язків. Змістправосуб'єктності (набірсуб'єктивних прав і обов'язків) у кожної особи може бути різним, але сама правосуб'єктність в усіходнакова. Суб'єктів права можнапорівнюватищодо кола їх прав і обов'язків, а не їхправосуб'єктності, оскількисуб'єктивне право і обов'язок - не підстава, а наслідокправосуб'єктності. Момент переходу правосуб'єктності в суб'єктивне право і обов'язокнастає з появиюридичного факту.
Правосуб'єктність складають такі взаємозалежні елементи:
Правоздатність - передбачена нормами права здатність особи мати суб'єктивні юридичні права і виконувати юридичні обов'язки.
Дієздатність - передбачена нормами права здатність особи самостійно, своїми усвідомленими діями (бездіяльністю) здійснювати (використовувати, виконувати, припиняти) суб'єктивні права та юридичні обов’язки . Повна дієздатність настає з 18 років.

Неповна (відносна) дієздатність: 14 — 18 років (проектується в новому Цивільному кодексі України), 15—18 (за чинним законодавством).Законодавством передбачена можливість оголосити неповнолітнього, який досяг 16 років, повністю дієздатним, якщо він працює за трудовим договором, у тому числі за контрактом, чи займається підприємницькою діяльністю. Оголошення неповнолітнього повністю дієздатним (акт емансипації) провадиться за рішенням органу опіки і піклування — за згодою батьків, усиновителів або піклувальника, а в разі відсутності такої згоди — за рішенням суду.Часткова дієздатність: до 14 років (проектується в новому Цивільному кодексі України), до 15 років (за чинним законодавством).Обмежена дієздатність виражається в такому:

•     обмеження прав і свобод людини і громадянина законом держави передбачено в тій мірі, в якій це необхідно для захисту основ конституційного ладу, моральності, здоров'я, прав і законних інтересів інших осіб, забезпечення оборони і безпеки країни;

•     обмеження прав і свобод людини і громадянина можливо за рішенням суду внаслідок зловживання спиртними напоями або наркотичними засобами.

Деліктоздатність-здатність нести відповідальність за вчиненні правопорушення

 


15.06.2017; 15:31
хиты: 67
рейтинг:0
Профессии и Прикладные науки
право
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь