пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Форма державного правління та її класифікація

Форма правління — це спосіб організації державної влади, порядок утворення та діяльності державних органів, компетенція і взаємозв'язок між собою, а також взаємовідносини з населенням країни (ступінь участі населення в їхньому формуванні).

 

Відомі дві форми правління: монархія і республіка.

Монархія — це така форма правління, за якою верховну владу в державі повністю або частково здійснює одна особа (фараон, король, шах, цар, імператор), котра здобуває її на основі кровноспорідненого успадкування або по життєвого обрання.

Монархія має такі ознаки:

• влада глави держави існує історично і не делегується йому народом;

• влада монарха здійснюється безстроково і передається, як правило, у спадщину;

• монарх не несе відповідальності за свої рішення. Сьогодні в світі існує приблизно ЗО монархій. їх різновиди:

1) Необмежена монархія

- абсолютна монархія — це форма правління, за якої державна влада зосереджена в руках одноособового глави держави (монарха). Наприклад, Оман, Саудівська Аравія, Кувейт.

- диспотична влада монарха є всеохоплюючою і має божествене походження.

2) Обмежена монархія

- В дуалістичних монархіях влада поділяється між парламентом і монархом. Парламент приймає закони, але у монарха є право абсолютного вето (відхилення законопроекту). Уряд призначається монархом, підпорядковується йому і несе відповідальність перед ним. Така монархія передбачає двопалатний парламент, нижня палата якого обирається населенням, а верхня — призначається монархом. Сьогодні така форма правління зустрічається рідко: Йорданія, Марокко, Непал.

- В парламентських монархіях (Бельгія, Великобританія, Данія, Іспанія, Нідерланди, Норвегія, Швеція, Японія) монарх юридично є главою держави, але участі в управлінні державою фактично не бере. В його руках зберігаються незначні повноваження

Форма правління — це спосіб організації державної влади, порядок утворення та діяльності державних органів, компетенція почесного характеру (право помилування, представництво держави в міжнародних відносинах), а фактична державна влада здійснюється парламентом і урядом. Головна відмінна риса парламентської монархії — парламент формує уряд, уряд підзвітний парламенту. Глава держави не має права вето по відношенню до законопроектів (Японія), або фактично не використовує його (Великобританія).

Республіка — це така форма правління, при якій державна влада в державі належить представницьким виборним органам і здійснюється ними.

Республіка має такі ознаки:

• влада глави та вищих державних органів делегується їм народом;

• повноваження глави обмежені певним строком;

• голова держави несе політичну відповідальність за свою діяльність.

Більшість сучасних держав — республіки.

Розглядають аристократичні та демократичні республіки. В аристократичній республіці формальне право обирати і бути обраним належить лише вищим верствам {наприклад, рабовласницькі республіки в Стародавніх Афінах, Стародавньому Римі).

В демократичних республіках формальне право брати участь у виборах органів влади належить всьому населенню країни, тобто всім громадянам, які досягли певного віку, не визнані судом недієздатними чи їхнє право не обмежене на підставах, передбачених законом.

Відомо три види демократичних республік: 1) в парламентських республіках (Індія, Італія, Австрія, Німеччина, Туреччина, Ірландія):

• президент обирається парламентом;

• уряд формується з представників партій, що мають більшість у парламенті;

• уряд підзвітний парламенту;

• парламент може висловити уряду недовіру, що тягне за собою його відставку.

2) в президентських республіках (США, Бразилія, Мексика, Аргентина, Нігерія):

• президент обирається всенародно або колегією виборців;

• президент є главою держави і главою уряду;

• уряд несе відповідальність перед президентом;

• президент має право відкладного вето та інші права (наприклад, право розпустити парламент).

3) у змішаній (президентсько-парламентській) республіці є елементи як президентської, так і парламентської форм правління (Україна, Франція, Білорусь, Перу).

• президент обирається всенародно, але він не очолює уряд;

• уряд назначається президентом, але за згодою парламенту та є підзвітним президенту та підконтрольним парламенту; Форми державного устрою — це територіальна організація держави, характер взаємодії між її складовими частинами та державою в цілому.


18.06.2017; 10:47
хиты: 76
рейтинг:0
Профессии и Прикладные науки
право
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь