пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Поняття ознаки та структура правовідносин

Правовідносини - це такі суспільні відносини, які врегульовані нормами права. Суспільні відносини, учасники яких пов'язані між собою взаємними юридичними правами і обов'язками, що охороняються державою.

Ознаки правовідносин:

1. правові відносини виникають виключно на основі норм права. Немає відповідної норми — немає і правових відносин.

2. Правові відносини є різновидом суспільних відносин, тобто можуть виникнути тільки в людському суспільстві, між конкретними суб'єктами — власниками певних юридичних якостей (правоздатність і дієздатність).

3. Між учасниками правових відносин виникає специфічний юридичний зв'язок у вигляді суб'єктивного права однієї особи та юридичного обов'язку іншої особи. Тобто у правовідносинах завжди є сторона правоуповноважена і правозобов'язана (контрагенти правовідносин).

4. Правові відносини мають вольовий характер, тобто для його виникнення необхідна воля (бажання) як мінімум одного з учасників. Люди вступають у правові відносини з певною метою — наприклад, отримати спадок, взяти участь у виборах, придбати товар.

5. Правові відносини виникають з приводу реального блага.

6. Правові відносини охороняються та забезпечуються силою державного примусу.

Правовідносини мають складну структуру і включають в себе такі елементи:

• суб'єкти;

• об'єкти;

• зміст правовідносин.

Суб'єкти правовідносин •— це правоздатна і дієздатна особи, що є носіями юридичних прав і обов'язків. їх має бути як мінімум два: носій права та носій обов'язків.

Правоздатність — це закріплена законодавством і забезпечена державою можливість суб'єкта мати об'єктивні права і нести юридичні обов'язки.

Правоздатність фізичної особи виникає з моменту народження і припиняється зі смертю. Дієздатність залежить від віку і психічного стану особи. Повна дієздатність, як правило, приходить з досягненням повноліття. Особа, що є душевно хворою або слабоумною, може бути визнана недієздатною за рішенням суду. Такі особи можуть бути носіями прав і обов'язків, але їх реалізацію здійснюють інші особи.

Правоздатність і дієздатність юридичної особи виникає одночасно з моменту державної реєстрації і припиняється з її ліквідацією.

Об'єкти правовідносин — це реальне (матеріальне або нематеріальне) благо, з приводу якого суб 'єкти вступають у правовідносини.

Види об'єктів:

• матеріальні — предмети матеріального світу, предмети споживання, нерухомість, предмети домашнього побуту, твори мистецтва тощо.

• нематеріальні — духовні цінності, морально-психологічний стан людини тощо.

Зміст правовідносин — це суб'єктивні права і юридичні обов'язки учасників правових відносин.

Суб'єктивне право — це передбачена правом лінія можливої поведінки особи. Наприклад, можливість діяти відповідно до свого бажання, можливість вимагати певних дій від інших суб'єктів, зобов'язаних на це, можливість звернутися до компетентного органу чи посадової особи за захистом свого суб'єктивного права.

Юридичний обов'язок — це передбачена правом лінія належної поведінки особи. Наприклад, необхідність нести юридичну відповідальність за невиконання чи неналежне виконання передбачених нормою права дій.


15.06.2017; 15:07
хиты: 70
рейтинг:0
Профессии и Прикладные науки
право
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь