пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

I семестр:
» mod

19. Народний стрій на Закарпатті.

Чоловічий стрій Закарпаття мав у своїх складових тунікоподібну коротку білу сорочку з широкими рукавами і розрізом на грудях, оздобленим білою вишивкою. Своєрідна у цьому комплексі чоловіча  коротка сорочка, пошита із суцільного полотнища, відміряного на довжину розкинутих рук. Полотно перегинали навпіл по довжині, а шили сорочку поперечну, без викроювання рукавів. Рукава, таким чином, були суцільнокроєні зі станом. Посередині робили розріз для голови. Рукави зшивали. При такому крої сорочка була укорочена, живіт залишався відкритим. Цікаві в Закарпатті штани-гачі з білого полотна. Вони вирізнялися надто широкими штанинами, які внизу закінчувалися тороками. Стан підперізували високим шкіряним поясом.

Традиційний зимовий одяг на Закарпатті (гуня, петек, космата) прямоспинного крою з рукавами. Лицьовий бік гуні ворсовий і нагадує вивернутий кожух. Її носять наопашки. На початку ХХ ст. почали носити короткий до стану білий сукняний одяг у вигляді куртки з рукавами – уйош. Поли, комір-стійку, низ рукавів, кишені (жібіки, жебічки) уйоша обшивали чорною або темно-синьою тканиною. Крім вказаного вбрання, тут побутував гуцульський, бойківський, лемківські строї, бо гуцули, бойки і лемки здавна живуть у Закарпатті.

Для жіночого вбрання південно-західних районів Закарпаття характерні короткі сорочки з розрізом збоку або на спині. Основним декором у них виступає морщення і брижі, оздоблені різноколірними нитками. Сорочки з інших місцевостей мають розріз посередині грудей і оздоблені вишивкою нижче плеча і на манжетах. На довгих сорочках, так званих довганях, на плечах вишиті великі ромби, від них через увесь рукав до чохла тягнеться одна чи кілька ромбоподібних смуг (хвіст).

Як поясний одяг, носили широкі спідниці з кольорової тканини, пошиті в складочки, і фартухи. У деяких районах Закарпаття поясним одягом виступав лише широкий фартух (плат), який закривав сорочку, залишаючи вузьку смугу ззаду. Низ сорочки і низ плата оздоблювали мереживом. Верхнім одягом слугували гарно вишиті гладдю безрукавні кожушки (бунди), білі сукняні гуні з довгим ворсом.

Дівчата носили яскраві головні убори, прикрашені квітами, бісером і намистинами. Головний убір покривав верхню частину голови окремими яскравими накладками – вуха. Найчастіше головний дівочий убір називали партою, партицею. Широку бісерну стрічку носили на шиї.

 


хиты: 0
рейтинг:0
Гуманитарные науки
изобразительные искусства
фотография
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь