пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

.Порушення психічної діяльності, що виникають при патології другого структурно-функціонального блоку.

другий блок - Блок прийому, переробки та зберігання інформації розташований в зовнішніх відділах нової кори (неокортексу) і займає її задні відділи, включаючи до свого складу апарати потиличної, скроневої і тім'яної кори. Структурно-анатомічної особливістю цього блоку мозку є шестіслойних будова кори. Вона включає первинні зони (що забезпечують прийом і аналіз надходить ззовні інформації), вторинні зони (виконують функції синтезу інформації від одного аналізатора) і третинні зони (основним завданням яких є комплексний синтез інформації).

Є. Д. Хомський вказує, що при ураженні апаратів другого блоку мозку порушення функцій залежить від того, які саме зони постраждали. При ураженні первинних зон виникає порушення сприйняття окремих ознак сприйманого подразника однієї модальності (сліпа пляма, гемеанопсія, порушення тон-шкали, анестезія і т. д.). При ураженні вторинних зон кори спостерігається порушення синтезу окремих ознак сприйманого подразника в цілісний образ однієї модальності (агнозии, афазії). Поразка теоретичних зон призводить до порушення комплексного синтезу подразнень, що надходять від різних аналізаторів, що проявляється в порушенні орієнтування у просторі. Причому, відповідно до закону прогресивної латералізації, при ураженні третинних зон правої півкулі порушується предметна орієнтування в просторі, а при ураженні аналогічних зон лівої півкулі - страждає символічна орієнтування в просторі.

Порушення другого блоку: в межах скроневої частки - може істотно постраждати слух; поразку тім'яних доль - порушення шкірної чутливості, дотику (хворому складно дізнатися предмет на дотик, порушується відчуття нормального положення тіла, що тягне за собою втрату чіткості рухів); ураження в потиличній області і прилеглих ділянок мозкової кори - погіршується процес прийому і обробки зорової інформації. Модальна специфічність є відмінною рисою роботи мозкових систем 2-го блоку.


19.06.2017; 17:10
хиты: 86
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь