пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Нервово-психічна діяльність як результат участі трьох структурно-функціональних блоків головного мозку.

 

Кожна форма свідомої діяльності завжди є складною функціональною системою і здійснюється, спираючись на спільну роботу всіх трьох блоків мозку, кожен з яких вносить свій внесок у здійснення психічного процесу в цілому.

Вже давно минув той час, коли психологи розглядали психічні функції як ізольовані «здібності», кожна з яких може бути локалізована в певній ділянці мозку. Відкинута і інша концепція, згідно з якою психічні процеси представлялися по моделі рефлекторної дуги, перша частина якої мала чисто аферентних характер і виконувала функції відчуття і сприйняття, в той час як друга - ефекторна - частина цілком здійснювала руху та дії.

Сучасні уявлення про будову психічних процесів виходять з моделі рефлекторного кільця або складної саморегулювальної системи, кожна ланка якої включає як аферентні, так і еферентні компоненти і яка в цілому носить характер складною і активної психічної діяльності.

Відомо, що відчуття включає в себе рухові компоненти, і сучасна психологія розглядає відчуття, і тим більше сприйняття, як рефлекторний акт, який містить як аферентні, так і еферентні ланки (А. Н. Леонтьєв, 1959); щоб переконатися в складному активному характері відчуттів , досить нагадати, що навіть у тварин вони включають в свій склад процес відбору біологічно значущих ознак, а в людини - і активну кодуючий вплив мови.

Всі ці факти переконують нас у тому, що сприйняття здійснюється за спільної участі всіх тих функціональних блоків мозку, з яких перший забезпечує потрібний тонус кори, другий здійснює аналіз і синтез інформації, що надходить, а третій забезпечує спрямовані пошукові рухи, створюючи тим самим активний характер сприймає діяльності .

Аналогічне можна сказати і про побудову довільного руху та дії.


19.06.2017; 17:07
хиты: 87
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь