пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Рівень кори як найвищий у нейрофізіології НС.

 

Функціональною одиницею кори є вертикальна колонка взаємопов'язаних нейронів. Ці колонки забезпечують обробку інформації кори головного мозку і розміщуються перпендикулярно до поверхні кори. Всі нейрони вертикальної колонки відповідають на один і той самий подразник і формують еферентні відповіді пірамідних клітин. Збудження не переходить на інші колонки, бо його обмежують процеси гальмування.

Функції кори великих півкуль:

1.   За І.П. Павловим – кора - розпорядник і розподілювач всіх життєвих функцій.

2.       Функція вищого аналізу і синтезу всіх аферентних подразників.

3.       Замикальна функція – утворення нових рефлексів, що вдосконалює індивідуальне пристосування організму.

4.       Завдяки пам’яті в корі нагромаджується великий об’єм інформації.

5. З корою пов’язані свідомість , мислення, мова, праксис, гнозис, всі процеси аналізу.

Функція лобових часток пов'язана з організацією довільних рухів, рухових механізмів мови, регуляцією складних форм поведінки, процесів мислення. У звивинах лобової частки сконцентровано кілька функціонально важливих центрів. Передня центральна звивина є "представництвом" первинної рухової зони зі строго певною проекцією ділянок тіла. Обличчя "розташоване" в нижній третині звивини, рука - в середній третині, нога - у верхній третині. Тулуб представлено в задніх відділах верхньої лобової звивини. Таким чином, людина спроецирован в передній центральній звивині догори ногами і вниз головою. Передня центральна звивина разом з прилеглими задніми відділами лобових звивин виконує дуже важливу у функціональному відношенні роль. Вона є центром довільних рухів. У задніх відділах верхньої лобової звивини розташовується також екстрапірамідний центр кори, тісно пов'язаний анатомічно і функціонально з утвореннями так званої екстрапірамідної системи. Екстрапірамідна система - рухова система, яка допомагає здійсненню довільного руху. Це система "забезпечення" довільних рухів. У задньому відділі середньої лобової звивини знаходиться лобовий окоруховий центр, що здійснює контроль за співдружніх, одночасним поворотом голови і очей. У задньому відділі нижньої лобової звивини розташований моторний центр мовлення (центр Брока). Лобний відділ кори великих півкуль бере також активну участь у формуванні мислення, організації цілеспрямованої діяльності, перспективному плануванні.

 Функція тім'яної частки пов'язана зі сприйняттям і аналізом чутливих подразнень, просторовою орієнтацією. У звивинах тім'яної частки сконцентровано кілька функціональних центров.В задньої центральної звивині спроектовані центри чутливості з проекцією тіла, аналогічної такої в передній центральній звивині. У нижній третині звивини спроецировано особа, в середній третині - рука, тулуб, у верхній третині - нога. У верхній тім'яної звивині знаходяться центри, які відають складними видами глибокої чутливості: м'язово-суглобовий, двомірної-просторовим почуттям, почуттям ваги і об'єму руху, почуттям розпізнавання предметів на ощупь.Такім чином, у тім'яній частці локалізується корковий відділ чутливого аналізатора.В нижньої тім'яній частці розташовані центри праксису. Під праксисом розуміються стали автоматизованими в процесі повторень і вправ цілеспрямовані рухи, які виробляються в ході навчання і постійної практики протягом індивідуального життя. Ходьба, їжа, вдягання, механічний елемент листи, різні види трудової діяльності (наприклад, рухи водія з управління автомобілем, косовиця та ін) є праксисом.

Функція скроневої частки пов'язана з сприйняттям слухових, смакових, нюхових відчуттів, аналізом і синтезом мовних звуків, механізмами пам'яті. Основний функціональний центр верхнебоковой поверхні скроневої частки знаходиться у верхній скроневій звивині. Тут розташовується слуховий, або гностичний, центр мовлення (центр Верніке). У верхній скроневій звивині і на внутрішній поверхні скроневої частки знаходиться слухова проекційна область кори. Поруч з нюховими проекційними зонами знаходяться і вкусовие.Вісочние частки відіграють важливу роль в організації складних психічних процесів, зокрема пам'яті. Контролює довготривалу пам’ять людини. Роль у забезпеченні мовної комунікації, саме тут проводиться розпізнавання і наповнення змістом звернених до людини слів, а також підбір одиниць мови для вираження власних смислів. Скроневі частки зберігають наші спогади.Домінантна(ліва) частка має справу з вербальною пам’яттю і назвами об’єктів, недомінантний використовується для зорової пам’яті.Одночасне ураження скроневих часток призводить до безтурботності, втрати здатності дізнаватися зорові образи і гіперсексуальності.

Функція потиличної частки пов'язана зі сприйняттям і переробкою зорової інформації, організацією складних процесів зорового сприйняття. При цьому в області клина проектується верхня половина сітківки ока, яка сприймає світло від нижніх полів зору; в області язичкової звивини знаходиться нижня половина сітківки ока, яка сприймає світло від верхніх полів зору.


19.06.2017; 11:09
хиты: 88
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь