пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Нейрофізіологія стріо-палідарної системи, функціональні розлади.

 

Філогенетично і функціонально стріопалідарна система поділяється на палеостріатум (бліда куля) і неостріатум (хвостате ядро і шкаралупа). Хвостате ядро і шкаралупа, що об'єднуються в «смугасте тіло» (corpus striatum) (чергування сірої і білої речовини), являють собою скупчення дрібних нейронів, аксони яких йдуть до блідої кулі і чорної субстанції середнього мозку.

Базальні ганглії відповідають за процеси інтеграції рухової поведінки (реґуляція рухів) і сенсомоторної координації. Базальні ганглії мають численні зв'язки з лобовою, скроневою, потиличною і тім'яною частками кори. Нейрони базальних гангліїв одержують сигнали з кори великих півкуль, таламуса, ядер мозкового стовбура, нюхової цибулини.

Волокна, що надходять з чорної субстанції, мають гальмівний вплив на активність нейронів базальних гангліїв.

Смугасте тіло — одержує безліч аферентних входів, джерелами яких є нова кора (сенсомоторна зона), неспецифічні ядра таламуса і дофа-мінергічні шляхи від чорної субстанції.

При недостачі дофаміну в хвостатому ядрі (наприклад, при дисфункції чорної субстанції) бліда куля розгальмовується, активізує спинно-стовбурні системи, що призводить до рухових порушень у вигляді ригідності м'язів.

Деякі підкоркові структури також одержують гальмівний вплив хвостатого ядра. Хвостате ядро має поряд з гальмуючими і збудливі структури.

У випадку ушкодження хвостатого ядра спостерігаються істотні розлади вищої нервової діяльності, затруднення орієнтації в просторі, порушення пам'яті, уповільнення росту організму. Після двостороннього ушкодження хвостатого ядра умовні рефлекси зникають на тривалий час, а вироблення нових рефлексів ускладняється, загальна поведінка відрізняється застійністю, інертністю, труднощами переключень.

При дії на хвостате ядро, крім порушень вищої нервової діяльності, відзначаються розлади руху. Багато авторів відзначають, що в різних тварин при двосторонньому ушкодженні смугастого тіла з'являється нестримне прагнення рухатися вперед, при односторонньому — виникають манежні рухи

Для шкаралупи характерна участь в організації харчової поведінки: пошуках їжі, її направленності, захвату і оволодіння. При порушеннях функції шкаралупи виникають деякі трофічні порушення шкіри, внутрішніх органів (наприклад, гепатолентикулярна деґенерація). Подразнення шкаралупи призводить до змін дихання, слиновиділення. Смугасте тіло бере участь у процесах запам'ятовування рухових програм.

Бліда куля. Нейронна організація: у блідій кулі є великі нейрони, що дають початок швидкопровідним аксонам, які закінчуються в нервових ядрах проміжного і середнього мозку в області чорної субстанції і червоного ядра. Із останнього починається руброспінальний тракт, що забезпечує рухову реґуляцію.

Бліда куля є місцем виходу еферентних шляхів базальних ганглій. Наявність цих шляхів забезпечує полісинаптичний зв'язок (за типом петлі) між сенсорними і руховими зонами кори через смугасте тіло і бліду кулю до таламуса.

Ушкодження блідої кулі викликає в людей гіпомімію, маско-подібність обличчя, тремор голови, кінцівок (причому цей тремор зникає в спокої, у сні і підсилюється при рухах), монотонність мови. При ушкодженні блідої кулі спостерігаються міоклонія — швидкі посмикування м'язів окремих груп чи окремих м'язів рук, спини, обличчя.

 


19.06.2017; 11:08
хиты: 94
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь