пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Характеристика центру аферентних імпульсів на рівні проміжного мозку.

 

Таламус – це скупчення нервових клітин, розташованих по обидва боки ІІІ шлуночка. Його ділять на передній та задній таламус.

Таламус є одним з підкіркових центрів зору і центром аферентних імпульсів зі всього організму, що прямують до кори великого мозку. Основна функція таламуса – проведення чутливих імпульсів до кори головного мозку. Через таламус проходять провідники больового, тактильного, температурного, м’язово-суглобового, вібраційного чуття; зорові, смакові, нюхові, слухові шляхи. У таламусі формуються відчуття та передача імпульсів до екстрапірамідної системи, її підкіркових центрів. Зоровий горб є центром організації і реалізації інстинктів, потягів, емоцій. Можливість отримувати інформацію про стан багатьох систем організму дозволяє таламусу брати участь у регуляції і визначення функціонального стану організму в цілому (підтвердженням тому служить наявність в таламусі близько 120 різнофункціональні ядер). 

Ядра таламуса функціонально за характером вхідних і вихідних з них шляхів поділяються на специфічні, неспецифічні і асоціативні.

Основною функціональною одиницею специфічних таламических ядер є «релейні» нейрони, у яких мало дендритів і довгий аксон; їх функція полягає в переключенні інформації, що йде в кору великого мозку від шкірних, м'язових та інших рецепторів.

Асоціативні ядра таламуса представлені переднім медиодорсальным, латеральним дорсальным ядрами і подушкою. Основними клітинними структурами цих ядер є мультиполярные, біполярні трехотростчатые нейрони, тобто нейрони, здатні виконувати полисенсорные функції. Ряд нейронів змінює активність тільки при одночасному комплексному подразненні. На полисенсорных нейронах відбувається конвергенція збуджень різних модальностей, формується інтегрований сигнал, який потім передається в асоціативну кору мозку. 

Неспецифічні ядра таламуса представлені серединним центром, парацентральным ядром, центральною медіальний і латеральним, субмедиальным, вентральних переднім, парафасцикулярным комплексами, ретикулярних ядром, перивентрикулярной і центральною сірою масою. Нейрони цих ядер утворюють свої зв'язки з ретикулярному типу. Їх аксони піднімаються в кору великого мозку і контактують з усіма її шарами, утворюючи не локальні, а дифузні зв'язку.

Складна будова таламуса, наявність в ньому взаємопов'язаних специфічних, неспецифічних і асоціативних ядер, дозволяє йому організовувати такі рухові реакції, як ссання, жування, ковтання, сміх. Рухові реакції інтегруються в таламусі з вегетативними процесами, що забезпечують ці рухи.

 Конвергенцію сенсорних стимулів в таламус обумовлює виникнення так званих таламических неприборканих болів, які виникають при патологічних процесах в самому таламусі.

Ураження вен-тролатеральной частини таламуса зазвичай веде до підвищення порога чутливості на стороні, протилежної патологічного вогнища, при цьому змінюється афективна забарвлення больових і температурних відчуттів. Хворий сприймає їх як важко локалізуемие, розлиті, які мають неприємний, пекучий відтінок. При ураженні заднелатеральной частини таламуса може проявитися так званий таламический синдром Дежерина-Руссі (описали в 1906 р французькі невропатологи J. Dejerine (1849-1917) і G. Roussy (1874-1948) 1, що включає в себе пекучі, болісні, часом нестерпні таламінескіе болю в протилежній половині тіла в поєднанні з порушенням поверхневої і особливо глибокої чутливості, псевдоастеріогнозом і сенситивной ге-міатаксіей, явищами гиперпатии і дизестезії. у разі поразки медіальної частини таламуса, зубчато-таламического шляху, п якому до таламуса проходять імпульси від мозочка, і руброталаміческіх зв'язків на протилежній патологічного вогнища стороні з'являється атаксія в поєднанні з атетоїдную або хореоатетоїдні гіперкінезом, зазвичай особливо вираженим в кисті і пальцях ( «таламическая» рука). У таких випадках характерна тенденція до фіксації руки в певній позі: плече притиснуто до тулуба, передпліччя і кисть зігнуті і проніровани, основні фаланги пальців зігнуті, інші розігнуті. Пальці руки при цьому роблять повільні химерні рухи атетоїдную характеру.


19.06.2017; 11:07
хиты: 90
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь