пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Нейрофізіологічна характеристика рівня довгастого мозку та моста.

 

Довгастий мозок - це продовження спинного мозку, довжина його приблизно 28 мм.

Довгастий мозок, так само як і спинний, виконує дві функції - рефлекторну і провідникову. У довгастому мозку розташовуються ядра наступних черепних нервів:

- Пара IX - язикоглоткового нерв; Рухова частина бере участь в іннервації м'язів глотки і порожнини рота, чутлива отримує інформацію від рецепторів смаку задньої третини мови; вегетативна іннервує слинні залози;

- Пара X - блукаючий нерв, має три ядра: вегетативне іннервує гортань, стравохід, серце, шлунок, кишечник, травні залози; чутливе отримує інформацію від рецепторів альвеол легенів та інших внутрішніх органів і рухове (так зване обопільне) забезпечує послідовність скорочення м'язів глотки, гортані при ковтанні;

- Пара XI - додатковий нерв; його ядро частково розташоване в довгастому мозку; іннервує грудіноклю-чічнососцевідную і трапецієподібну м'язи;

- Пара XII - під'язичний нерв - руховий нерв мови, сто ядро здебільшого розташоване в довгастому мозку.

Довгастий мозок, так само як і спинний, має чутливу і рухову зв'язок з периферією. По чутливих волокнах він отримує імпульси від рецепторів шкіри голови, слизових оболонок очей, носа, рота, від органу слуху, вестибулярного апарату (органу рівноваги), від рецепторів гортані, трахеї, легенів, а також від интерорецепторов серцево-судинної системи та системи травлення.

Через довгастий мозок здійснюються багато прості і складні рефлекси, охоплюють багато життєзабезпечуючі системи органів:

- Захисні рефлекси: кашель, чхання, миготіння, сльозовиділення, блювання;

- Харчові рефлекси: ссання, ковтання, секреція травних залоз;

- Серцево-судинні рефлекси, що регулюють діяльність серця і кровоносних судин;

- Рефлекторні центри дихання: центр вдиху - інспіраторний і центр видиху - експіраторний, що забезпечують автоматичну вентиляцію легенів;

- Вестибулярні центри, що забезпечують утримання пози тіла всупереч земному тяжінню.

Крім рефлекторного довгастий мозок виконує провідникову функцію. Через довгастий мозок проходять провідні шляхи, що з'єднують двостороннім зв'язком кору, проміжний, середній мозок, мозочок і спинний мозок

Вароліев міст має вигляд поперечного валика, розташованого між середнім мозком зверху і довгастим мозком знизу. Вароліев міст виконує рухові, сенсорні, інтегративні та провідникові функції. Важливі функції моста пов'язані з наявністю в ньому ядер черепних нервів.

V пара - трійчастий нерв (змішаний). Рухове ядро нерва іннервує жувальні м'язи, м'язи піднебінної фіранки і м'язи, напружують барабанну перетинку. VI пара - відвідний нерв (руховий), іннервує пряму зовнішню м'яз, що відводить очне яблуко назовні.

VII пара - лицевий нерв (змішаний), іннервує мімічні м'язи обличчя, під'язикову і підщелепну слинні залози, передає інформацію від смакових рецепторів передньої частини язика.

VIII пара - переддверно-улітковий (чутливий) нерв. Тут відбувається первинний аналіз вестибулярних подразнень, їх сили і спрямованості.

Через міст проходять всі висхідні та низхідні шляхи, що зв'язують міст змозочком, спинним мозком, корою великих півкуль і іншими структурами центральної нервової ссистеми.

 пошкодження (навіть незначні) і тим більше видалення довгастого мозку призводить до смерті, внаслідок зупинки дихання і припинення діяльності серцево-судинної системи.

У багатьох випадках  пошкодження  пірамідального шляху викликають у людини важкий параліч протягом однієї або двох тижнів.

Порушення моста:Якщо пошкоджені ядерні області черепних нервів, рухові порушення носять характер периферичного парезу (млявий парез з атрофією, іноді з фасцикуляциями, ознаки денервації на ЕМГ). Якщо ж розвивається ураження проходять тут без перемикання пірамідних шляхів, спостерігається центральний спастичний парез.

• Часто спостерігаються окорухові порушення і ністагм.

• Нерідкі порушення гармонії русі і мимовільні рухи:

• Обертальний запаморочення вказує на порушення функції стовбура мозку або периферичного вестибулярного аналізатора.


19.06.2017; 11:04
хиты: 94
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь