пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Уява про нейрофізіологію пам'яті, її патологія

 

Фізіологічна основа пам'яті лежить, так званих, послідовних тимчасових зв'язках (асоціаціях), які виникають в корі півкуль головного мозку, на умовно-рефлекторних принципах. Пам'ять - це відображення досвіду людини шляхом запам'ятовування, збереження і відтворення.

Те, що сприймається людиною, не зникає безслідно: у корі великих півкуль мозку зберігаються сліди від процесу збудження, які створюють можливість виникнення асоціативних ланцюгів і при відсутності викликав їх подразника. На цій основі людина може запам'ятати і зберегти, а згодом відтворити образ відсутнього предмета або засвоєні раніше знання. Пам'ять - це збереження інформації про сигнал після того, як дія сигналу вже припинилося.

В нервовій системі зберігається два види інформації:

· Накопичена - в процесі еволюції виду і закріплена в безумовних рефлексах (інстинкти), тобто генетична (видова);

· Купується - в індивідуальній життя організму у вигляді умовних рефлексів (індивідуальна).

Нейрофізіологічна гіпотеза про механізми пам'яті полягає в тому, що нейрони мозку утворюють замкнуті ланцюги, по яких відбувається рух нервових імпульсів. Там зберігається інформація, що надійшла в мозок і перероблена в ньому. Повторне проходження нервових імпульсів змінює структуру синапсів.

При повторенні потоку нервових імпульсів процес протікає набагато легше і швидше. Тривале функціонування синапсів посилює їхню діяльність, що позначається на їхній структурі.

Порушень пам'яті існує велика кількість - будуть згадані лише найпоширеніші.

При деяких порушеннях пам'яті може виникнути амнезія - тобто відсутність або провали пам'яті. Амнезії можуть тривати від декількох годин або хвилин, до багатьох років.У залежно від процесів, які відбуваються, амнезії ділять на:

- Ретроградну - забування минулих подій;

- Антероградної - неможливість запам'ятовування на майбутнє;

- Ретардірованной - зміна пам'яті, коли пам'ять не зберігає переживання і події, що сталися під час хвороби;

- Прогресивну - проявляється в поступовому погіршенні пам'яті, до її повної втрати.

Ще одне поширене порушення це ілюзії - інформація сприймається правильно, але при її відтворенні відбувається деформація матеріалу.

Галюцинації-це явище, коли людина переконана в реальності переживань, яких насправді не було. Вони виникають виключно в уяві. 


19.06.2017; 11:02
хиты: 89
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь