пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Нейрофізіологічна характеристика першого функціонального блоку ГМ

Перший блок - Це блок регуляції енергетичного тонусу і неспання. Було доведено (І. П. Павлов, А. Р. Лурія, М. Н. Ліванов), що для нормальної психічної діяльності організм повинен знаходитися в стані неспання (іншими словами, кора великих півкуль має перебувати в стані тонусу, т. Е. мати певний рівень збудження). Тільки в умовах оптимального неспання людина може найкращим чином приймати і переробляти інформацію, викликати в пам'яті потрібні системи зв'язків, програмувати діяльність, здійснювати контроль над нею. Таким апаратом є неспецифічні структури різних рівнів - ретикулярна формація стовбура мозку, неспецифічні структури середнього мозку, лімбічна система, область гіпокампу. Ретикулярна формація являє собою нервову мережу, в яку вкраплені тіла нейронів з короткими аксонами.

Прийнято виділяти кілька джерел активності: в першу чергу, обмінні процеси організму, що лежать в основі гомеостазу (білковий, вуглеводний і т. Д.). Потім безпосередній приплив інформації, що надходить в організм із зовнішнього світу (від екстерорецепторов).

Е. Д. Хомський підкреслює, що функціональне значення першого блоку в забезпеченні психічних функцій полягає, по-перше, в регуляції процесів активації, в підтримці загального тонусу ЦНС, необхідного для будь-якої психічної діяльності (активує функція). По-друге, в передачі регулюючого впливу мозкової кори на нижележащие стовбурові освіти (модулирующая функція): За рахунок низхідних волокон ретикулярної формації вищі відділи кори керують роботою нижчих апаратів, модулюючи їх роботу і забезпечуючи складні форми свідомої діяльності.

При ураженні ретикулярної формації знижується продуктивність всіх ВПФ (в першу чергу - мимовільної уваги і пам'яті), порушується активність, сон. У разі масивних поразок стирається грань між сном і неспанням, людина перебуває в напівсонному стані, у нього страждає орієнтування в часі і місці. Відмінними діагностичними ознаками ураження ретикулярної формації є одночасне зниження продуктивності абсолютно всіх психічних процесів, а також можливість часткової компенсації дефекту за рахунок ускладнення завдання. Залучення довільних процесів і спеціальна мотивація дозволяють ненадовго підвищити ефективність психічних процесів. Ініціація і виконання всіх цих «суспільних» завдань міжблокової інтеграції не становлять особливої складності (у нормі) для 1-го ФБМ, оскільки діють в унісон з його безпосередніми функціями. Адже це рівень мимовільної саморегуляції, що включає найбільш жорсткі, генетично закладені, архаїчні (інстинктивні) форми психічної актуалізації, опосредкований вітальними, безумовними, філогенетично зумовленими потребами і базальними афектами людини, її гомеостатичним і енергетичним потенціалом. З ним асоціюються базові механізми розвитку взагалі — імпринтінг, ритмологія, ансамбль пейсмекерних і тригерних пускових механізмів поведінки. Метафоричний «девіз» цього рівня: «я хочу».

Таким чином, перший блок мозку бере участь у забезпеченні психічної діяльності, в першу чергу в організації уваги, пам'яті, емоційного стану і свідомості в цілому. Крім того, перший блок мозку бере участь в регуляції емоційних (страх, біль, задоволення, гнів) і мотиваційних станів. Лимбические структури мозку, що входять в цей блок, займають центральне місце в організації емоційних і мотиваційних станів. У зв'язку з цим перший блок мозку сприймає і переробляє різноманітну Интероцептивні інформацію про стан внутрішніх органів і регулює ці стани.


19.06.2017; 10:45
хиты: 93
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь