пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Характеристика аксоматичних, аксодендричних, аксоаксональних, дендро-дендритичних синапсів, пресинаптичний та постсинаптичний відділи, синаптична щілина, роль везикул у передачі збудження.

  • аксо-дендритні — з дендритами, в тому числі
    • аксо-шипикові — з дендритними шипиками, виростами на дендритах;
  • аксо-соматичні — з тілами нейронів;
  • аксо-аксональні — між аксонами;
  • дендро-дендритні — між дендритами;

 

Наприклад, контакт, утворений аксоном на тілі (сома) клітини, називається аксо-соматичним синапсом, а контакт на дендрит називається аксо-дендритних синапсом. Подібно до цього, контакт між двома аксонами називається аксо-аксони синапсом , а контакт між двома -дендро-дендритних. Як приклад може бути розглянутий аксо-соматичний синапс (між аксонів однієї нервової клітини і тілом іншої). Такий синапс складається з двох частин: пресинаптичної, утвореної булавоподібними розширенням закінченням аксона передавальної клітини і постсинаптичної, представленої контактною ділянкою цитолемми сприймальної клітини (в даному випадку — ділянкою дендрита).

Синапс є простором, що розділяє мембрани контактуючих клітин, до яких підходять нервові закінчення. Передача імпульсів здійснюється хімічним шляхом за допомогою медіаторів або електричним шляхом, шляхом проходження іонів з однієї клітини в іншу.

Між обома частинами є синаптична щілина — проміжок шириною 10-50 нм між постсинаптичною і пресинаптичною мембранами, краї якої укріплені міжклітинними контактами.

Частина аксолемми булавоподібного розширення, прилегла до синаптичної щілини, називається пресинаптичною мембраною. Ділянка цитолемми сприймальної клітини, що обмежує синаптичну щілину з протилежного боку, називається постсинаптичною мембраною, в хімічних синапсах вона рельєфна і містить численні рецептори.

У синаптичному розширенні є дрібні везикули, так звані синаптичні пухирці, що містять або медіатор (речовину-посередника у передачі збудження), або фермент, що руйнує цей медіатор. На постсинаптичній, а часто і на пресинаптичій мембранах присутні рецептори до того чи іншого медіатора.

Пресинаптичний відділ хімічного синапсу представлений кінцевої гілочкою аксона, яка на відстані 200 - 300 мкм від контакту втрачає миелиновую оболонку і на кінці потовщується (рис. 8). Це потовщення називається синаптичної бляшкою. У пресинаптическом відділі синапсу міститься велика кількість мітохондрій і бульбашок (везикул) округлої або овальної форми розміром від 0,02 до 0,05 мкм. У везикулах міститься речовина, що забезпечує передачу збудження з одного нейрона на інший, яке називають медіатором. Везикули концентруються уздовж поверхні пресинаптичної мембрани, що знаходиться проти синаптичної щілини, ширина якої дорівнює 0,0012 - 0,03 мкм.

Постсинаптичний відділ синапсу утворюється мембраною соми нейрона або його відростків, а в кінцевій пластинці (синапс між закінченням аксона і м'язом) - мембраною м'язового волокна. Постсинаптическая мембрана несе на собі білкові хеморецептори до біологічно активних речовин. Важлива особливість рецепторів постсинаптичної мембрани - їх хімічна специфічність, т. Е. Здатність вступати в біохімічне взаємодія тільки з певним видом медіатора.

 


18.06.2017; 19:01
хиты: 90
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь