пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Павлов- розробник вчення про ВНД, умовно-рефлекторні реакції організму. Роль Сеченова, Павлова, Веденського у створенні ідей нервізму.

Кора кінцевого мозку і підкіркові утвори є вищими відділами ЦНС людини. Вони забезпечують рефлекторні реакції, за рахунок яких здійснюються складні взаємодії людини з навколишнім середовищем. Вперше уявлення про рефлекторний характер діяльності головного мозку висловив І.М. Сєченов в 1863р. у своїй праці “Рефлекси головного мозку”. І.П. Павлов розвинув рефлекторну теорію, створив метод об’єктивного дослідження функцій кори великого мозку - метод умовних рефлексів, розробив вчення про вищу нервову діяльність, яке обґрунтовує психічну діяльність людини.
   Вища нервова діяльність - сукупність різноманітних форм спільної діяльності кори півкуль великого мозку і підкіркових структур, яка забезпечує взаємодію цілісного організму із навколишнім середовищем (поведінку людини).
   В основі вчення про ВНД І.П Павлов поклав три основні принципи рефлекторної діяльності. 
   1. Принцип структурності - кожній морфологічній структурі відповідає певна функція. Корі великого мозку властива функція утворення тимчасових зв’язків - умовних рефлексів.
   2. Принцип детермінізму - рефлекторні реакції є причинно обумовлені, тобто вони детерміновані. Для прояву будь-якого рефлексу необхідна причина - вплив із зовнішнього або внутрішнього середовища.
   3. Принцип аналізу і синтезу - аналітична і синтетична діяльність ЦНС здійснюється за рахунок складних взаємовідношень процесів збудження і гальмування. За рахунок аналітичної діяльності кори великих півкуль головного мозку людина може розчленити складні явища і предмети на більш прості і вивчати їх окремо. Синтетична діяльність кори великого мозку, в основі якої лежить утворення умовних рефлексів, дає можливість зрозуміти сутність предметів і явищ в цілому.

Вивчення діяльності нервової системи показало, що її відпо­віді на різні подразнення протікають за рефлекторним принципом. Приймання їжі, кліпання повік, вдих і видих — усе це рефлекси. Усі рефлекторні реакції орга­нізму на різні подразники І. П. Павлов розділив на дві групи: без­умовні і умовні рефлекси.

  Безумовні рефлекси — це природжені рефлекси, що переда­ються спадково, сформовані до моменту народження. Вони є ви­довими, відносно постійні, здійснюються за участю спинного моз­ку, стовбура і підкіркових ядер головного мозку. Ці рефлекси знаходяться під контролем кори головного мозку. Біологічна роль природжених рефлексів полягає в тому, що вони забезпечують існування в перші моменти після народження, а в подальшому житті є основою для вироблення умовних рефлексів. Сукупність складних послідовних, спадково обумовлених актів поведінки, характерних для осіб даного виду за певних умов, називається інстинктом (від лат. instinctus — спонукання). 

Умовні рефлекси — це рефлекси, що набуваються протягом життя на базі безумовних рефлексів під впливом певних чинників зовнішнього середовища. Умовні рефлекси є індивідуальними: той або інший рефлекс може бути присутній у одних особин виду і відсутній у інших. При зміні умов зовнішнього середовища одні умовні рефлекси можуть зникати, а інші — виникати. Для вироб­лення умовних рефлексів не потрібен специфічний подразник. Вони виникають на будь-які умовні подразники. Для їх утворення повинні виконуватися три умови: 1) дія умовного подразника повинна обов'язково співпадати в часі з безумовним (у собаки ви­гляд і запах м'яса викликає слиновиділення, якщо показ його кілька разів поєднувався з їжею); 2) початок дії умовного подраз­ника повинен дещо передувати дії безумовного (для утворення у собаки умовного слиновидільного рефлексу на дзвінок потрібно, щоб він починав дзвонити за 5—30 с до подачі корму та якийсь час супроводжував їжу); 3) умовний подразник повинен неодно­разово підкріплюватися дією безумовного подразника. Павлов відкрив закономірності вищої нервової діяльності, що лежать в основі урівноваження організму з середовищем. Діяльність вищих відділів мозку, кори великих півкуль Павлов інтерпретував як інтегративну регуляцію всіх процесів життєдіяльності. Вищу нервову діяльність він розглядав як діяльність психічну. Всі акти поведінки Павлов інтерпретував яксистему умовних рефлексів.

Павлов осмислив вищу нервову діяльність як механізм утворення умовних рефлексів. Умовний рефлекс - зв'язок, що утворюється при зближенні в часі будь-якого спочатку індиферентного подразника з подальшим дією подразника, що викликає безумовний рефлекс, вроджену реакцію - харчову, оборонну чи статеву. При цьому умови раніше індиферентний подразник поступово набуває сигнальне значення- Стає сигналом, що направляють вроджені форми поведінки.

Традиційне вчення про органи почуттів І. П. Павлов перетворив ввчення про аналізатори, вказавши на зв'язок органів почуттів з відповідними кірковими центрами, що виробляють вищийаналіз і синтез.

Виявляючи якісна відмінність між вищою нервовою діяльністю людини і тварин, Павлов створиввчення про дві сигнальні системи: сенсорні сигнали - перша сигнальна система, мовні сигнали - заснована на першій друга сигнальна система.Слово - сигнал сигналів - відображає дійсність в категоріально узагальненому вигляді.

У процесі життєдіяльності в стійких умовах організм виробляє стійку систему реакцій -динамічний стереотип. Його підтримка, врівноважене ставлення з середовищем суб'єктивно відчувається як позитивна емоція. Ломка стереотипу викликає негативні емоції.

 

 І. П. Павлов визначив нервизм як «фізіологічний напрямок, що прагне поширити влі¬яніе нервової системи на якомога більшу кількість діяч-ностей організму» (Павлов І. П. Соч., М.-Л., 1954, т. 1, с . 197). Сучасному «Павловському» етапу нервизма передувала двохсотрічна історія цієї доктрини неврізма, цього атрибута (от¬правного положення) фізіологічного напряму медицини: від уявлень про «нервовому дусі», «нервових флюїдах», обеспе¬чівающіх діяльність організму, до сформованих на основі експериментів І .М. Сеченова законах про рефлекторної деятельно¬сті головного мозку - центру нервової системи, що забезпечує всі акти свідомого і несвідомого життя (Рефлекси голов¬ного мозку), і застосування ідей нервизма в клініці С. П. Боткі¬ним і його учнями, які створили неврогенную теорію патології . Сучасний нервизм трактує управління функціями як приналежність ієрархії нервових центрів і провідних шляхів, а не тільки однієї кори великих півкуль головного мозку, до керуючої функції якої і зводили концепцію нервизма, точніше, кортікалізма. Всі найяскравіші представники нервизма (І.П. Павлов, Н.Є. Введенський, В. М. Бехтерєв, А.А. Ухтомський та ін.) Підкреслювали керуючу, координуючу роль системи: ієрархії нервових центрів, вищими з яких є великі півкулі мозку і його кора, яка чим вище рівень тваринної організації, тим досконаліша її роль як центрального органу управління в ієрархії нервових центрів. Підкреслимо, розпорядником і розподільником. У цій функції - суть нервизма як теорії управління життєдіяльністю організму. Нервизм не тільки підтверджує еволюційну теорію: з розвитком тварин організмів і їх життєдіяльності в навколишньому середовищі керуюча роль нервової системи і її центрального органу - великих півкуль головного мозку посилюється, так як нервова система служить не тільки управління, координації функцій організму, але і механізмом різнобічних зв'язків його з зовнішнім світом, забезпечує єдність організму і навколишнього середовища.

 


18.06.2017; 19:01
хиты: 632
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь