пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Основні засоби та форми спілкування у дітей

Спілкування дошкільника набуває більш складний характер, цьому сприяє більш високий рівень розвитку мислення, уяви, мови й інших психічних процесів. У дошкільному дитинстві здійснюється перехід до внеситуативно формам спілкування, тобто виходять за межі безпосередньо сприймають ситуації. Дитина стає здатним спілкуватися з приводу різних предметів і явищ, відсутніх в иоле сприйняття.

Виділяють три основних види мотивів спілкування дошкільників з однолітками:

• діловий мотив, під впливом якого дошкільник спонукає однолітка до спілкування в якості партнера по практичному взаємодії, у обох виникають позитивні емоційні стани від самого процесу спільної діяльності;

• особистісний мотив, який проявляється у феномені "невидимого дзеркала", тобто дошкільник бачить в діях однолітка ставлення до самого себе і майже не помічає в ньому все інше;

• пізнавальний мотив, під впливом якого здійснюється спілкування з однолітком як з рівним дитині партнером, що можна використовувати для розвитку пізнання і самопізнання.

У дошкільному віці діють всі три види мотивів: положення провідних в три-чотири роки займають ділові з чітко визначилися особистісними; в чотири-п'ять років - ділові та особистісні при домінуванні перших; в п'ять-шість років - ділові, особистісні, пізнавальні, при майже рівному становищі ділових і особистісних і при тісному переплетенні особистісних та пізнавальних; в шість-сім років - ділові та особистісні.

М. І. Лісіна і А. Г. Рузской були виділені особливості спілкування дошкільників з однолітками, що істотно відрізняються від його спілкування з дорослим (рис. 8.2):

• велика різноманітність і широкий діапазон комунікативних дій, що обумовлено великим функціональним складом спілкування однолітків і різноманіттям комунікативних завдань;

• інтенсивна емоційна насиченість, яка виражається у великій кількості експресивно-мімічних проявів та емоційної спрямованості дій по відношенню до однолітка;

• нестандартність і нерегламентованість спілкування дітей, розкутість і ненормованість дій, використання непередбачуваних і нестандартних засобів спілкування;

• домінування ініціативних дій над відповідними, що проявляється в нездатності продовжити і розвинути діалог, який може розпадатися через відсутність відповідної реакції і викликати конфлікти.

Виділяють три форми спілкування дошкільників з однолітками: емоційно-практичну, ситуативно-ділову і внеситуативно-ділову.

Емоційно-практична форма спілкування дітей з однолітками характерна у віці від двох до чотирьох років. При такій формі спілкування дитина насамперед чекає від однолітка співучасті у своїх іграх і прагне до самовираження. Для дошкільника достатньо, щоб одноліток приєднувався до його забавам і, діючи з ним, підтримував і посилював загальні веселощі. Будь-який учасник такого емоційно-практичного спілкування прагне до залучення уваги до себе та отриманню емоційного відгуку партнера. У сверстнике діти сприймають тільки ставлення до себе, а дії, бажання, настрою партнера по спілкуванню найчастіше не помічають. Емоційно-практичне спілкування за змістом і засобам є ситуативним: воно повністю залежить від конкретної ситуації взаємодії і від практичних дій однолітка. Поява привабливого предмета в ситуації спілкування молодших дошкільнят може порушити взаємодію дітей: вони перемикають свою увагу на цей предмет, можуть почати битися через нього. Основними засобами такого спілкування є локомоції або експресивно-мімічні рухи. Після трьох років в спілкуванні діти все більше користуються промовою, однак вона залишається дуже ситуативною і може бути засобом спілкування тільки при зоровому контакті і виразних рухах.

Ситуативно-ділова форма спілкування складається приблизно до чотирьох років і залишається найбільш типовою до старшого дошкільного віку. Після чотирьох років у дошкільнят (особливо тих, хто ходить у дитячий садок) привабливість однолітка як партнера по спілкуванню починає перевершувати привабливість дорослого і виконувати все більшу роль в їхньому житті. Поряд з цим сюжетно-рольова гра починає набувати колективний характер - дітям більше подобається грати разом, а не по одному. Спілкування з іншими в сюжетно-рольовій грі здійснюється на двох рівнях: на рівні ігрових взаємин і на рівні реальних відносин, які існують за рамками ігрового сюжету (діти домовляються про розподіл ігрових ролей, обговорюють умови гри, дають оцінку та здійснюють контроль за діями інших і ін.). Спільна ігрова діяльність завжди передбачає перехід з одного рівня на інший.

Основним змістом спілкування дітей в середині дошкільного віку є ділове співробітництво. У процесі ситуативно-ділового спілкування діти зайняті спільною справою, їм необхідно погоджувати свої дії з іншими партнерами і враховувати їх активність для отримання загального результату. Така взаємодія можна назвати співпрацею, потреба в якому стає дуже значущою для спілкування дітей. Крім потреби у співпраці також яскраво проявляється потреба у визнанні та повазі однолітка. У спілкуванні дошкільників з однолітками починають проявлятися елементи конкурентності та змагальності. Серед засобів спілкування на даному етапі починають домінувати мовні засоби.

Наприкінці дошкільного віку у багатьох (але не у всіх) дітей складається внеситуативно-ділова форма спілкування, значно зростає число Внеситуативно контактів. На цьому етапі можна виділити "чисте спілкування", не пов'язане з конкретними предметами і діями з ними. Дошкільнята можуть протягом досить тривалого часу спілкуватися, не виконуючи при цьому ніяких практичних дій. Тим не менш, незважаючи на підсилюється тенденцію до внеситуативно, спілкування дітей у старшому дошкільному віці здійснюється на тлі спільної діяльності, тобто загальної гри, малювання, ліплення та ін. Конкурентність та змагальність зберігаються у взаєминах дітей. Між старшими дошкільниками виникає вміння бачити в партнері по спілкуванню не тільки його ситуативні характеристики, але й певні Внеситуативно, психологічні аспекти його особистості - бажання, інтереси, настрої.


15.06.2017; 12:24
хиты: 92
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь