пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Теорія проблемного навчання.

Теорія проблемного навчання спирається на поняття "завдання" і "дія", тобто на те, що повною мірою характеризує діяльнісний підхід. Проблемна ситуація - це пізнавальна задача, яка характеризується протиріччям між наявними в учнів знаннями, вміннями, відносинами і пред'являються вимогою. Значення пізнавальної задачі полягає в тому, що вона викликає у учнів прагнення до самостійних пошуків її розв'язання шляхом аналізу умов та мобілізації наявних у них знань. Пізнавальна задача викликає активність, коли вона спирається на попередній досвід і є наступним кроком у вивченні предмета або в застосуванні засвоєного закону, поняття, прийому, способу діяльності. Проблемні ситуації можуть бути класифіковані в рамках будь-якого навчального предмета за спрямованістю на придбання нового (знання, способи дії, можливості застосування знань і умінь у нових умовах, зміни відносин); за ступенем труднощі і гостроті (залежить від підготовленості учнів); за характером суперечностей (між життєвим і науковим знанням). У проблемній ситуації важливий сам факт її бачення учнями, тому її треба відрізняти від проблемних питань, наприклад: чому цвях тоне, а корабель, зроблений з металу, ні?

Діяльність учнів при проблемному навчання передбачає проходження наступних етапів:

розсуд проблеми, її формулювання (наприклад, 2 + 5 х 3 = 17; 2+5х3 =21);

аналіз умов, відділення відомого від невідомого;

висунення гіпотез (варіантів) і вибір плану рішення (або на основі відомих способів, або пошук принципово нового підходу);

реалізація плану рішення;

пошук способів перевірки правильності дій і результатів.

Залежно від міри участі вчителя у самостійному по позові учня розрізняють кілька рівнів проблемності в навчанні. Для першого рівня характерна участь педагога на перших трьох етапах; для другого - на першому і частково на другому; для третього, який наближається до діяльності вченого, педагог лише направляє дослідницький пошук. Діяльність вчителя при проблемному навчанні складається у наступному:

знаходження (обдумування) способу створення проблемної ситуації, перебір можливих варіантів її вирішення учнем;

керівництво розсудом проблеми учнями;

уточнення формулювання проблеми;

надання допомоги учням в аналізі умов;

допомога у виборі плану рішення;

консультування в процесі рішення;

допомога в знаходженні способів самоконтролю;

розбір індивідуальних помилок або загальне обговорення вирішення проблеми.


14.06.2017; 17:59
хиты: 86
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь