пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Особливості сенсомоторної сфери дітей з психічним недорозвитком.


Відчуття і сприйняття
Формування образів навколишнього світу здійснюється на основі здібності відчувати окремі найпростіші властивості предметів і явищ. Всі відомості про навколишній світ і про себе людина одержує у формі зорових, слухових, рухових, шкіряних, смакових, нюхових відчуттів і сприйнять.
Яких-небудь первинних порушень на рівні органів чуття у дітей із затримкою психічного розвитку не виявляється.
Для дітей із ЗПР характерні перш за все недостатність, обмеженість, фрагментарність знань про навколишній світ.
Діти не завжди взнають і часто змішують схожі за зображенням букви або їх окремі елементи (Н. Никашина, С. Шевченко), часто помилково сприймають поєднання букв та ін.Страждає також і цілісність сприйняття. Є дані, що вказують на труднощі при побудові цілісного образу і виділенні фігури (об'єкту) на фоні. Цілісний образ з окремих елементів формується сповільнено Істотним недоліком сприйняття у цих дітей є значне уповільнення процесу переробки інформації, що поступає через органи чуття. Дитина із затримкою психічного розвитку сприймає за певний час менший об'єм матеріалу, ніж його одноліток, що нормально розвивається.
Дітям із ЗПР властива загальна пасивність сприйняття ,що виявляється в спробах підмінити її складну задачу більш легкою, в бажанні швидше "упоратися".
У дітей із ЗПР відсутня цілеспрямованість, планомірність в обстеженні об'єкта, який би канал сприйняття вони не використовували (зоровий, тактильний або слуховий). Пошукові дії характеризуються хаотичністю, імпульсивністю. При виконанні завдань на аналіз об'єктів діти дають результат, що відрізняється меншою повнотою і недостатньою точністю, опущенням дрібних деталей, однобічністю.
У дітей із ЗПР часто спостерігаються труднощі в правої левоорієнтаціі

 

11.06.2017; 17:48
хиты: 102
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь