пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Клініко-психологічна характеристика дітей з ДЦП

ДЦП - група рухових розладів, що виникає при ураженні рухових систем мозку на ранніх етапах онтогенезу і характер. недостатністю чи відсутністю контролю цнс за довільними рухами.

Клінічна картина характеризується руховими, психічними і мовленнєвими розладами, прояви недостатньості яких можуть видозмінюватися в залежності від віку, додаткових симптомів і синдромів, змісту і часу початку реабілітаційних заходів тощо.
ДЦП - резедуальний непрогресивний стан.
виражена рухова патологія часто у поєднанні з сенсор недостатністю є однією з причин недорозвитку пізнавальної діяльності та інтелекту, які можуть поглиблюватись в результаті несприятливих ситуацій соціального розвитку.

Подвійна геміплегія - 

найважча форма дцп, що виникає при значному ураженні мозку у внутрішньо-утробному періоді. Важко порушені всі найважливіші людські функц - мовленнєві, психічні, рухові.

Рухові страждають вже у новонарод періоді - відсутні захисні рефлекси, всі тонічні рефлекси різко виражені, не розвиваються ланцюгово-установчі (сидіння, стояння, пересування). Функції рух і ніг практично відсутні, довільна моторика не розвивається.

Психічний розвиток - на рівні розумово відсталих помірного або тяжкого ступеню, мовлення - відсутнє.

Прогноз є вкрай несприятливим, передбачається повна інвалідність дитини.

Спастична диплегія(хвороба Літля)

найрозповсюдженіша форма ДЦП, часто супроводжується ЗПР, яка може бути подолана при своєчасній допомозі до 6-7 р., 30-35% мають розумову відсталість і 70% - дизартрії і алалії(моторні).

Вже при новонародженні  слабовиражені або не виникають  врод. рухові рефлекси, поруш основи ланцюг установ рефлексів. Хапальний рефлекс - посилений, різко підвищений тонус язика, здатність підіймати очі догори - як наслідок поруш зорове сприймання і мовленнєвий розвиток.

Прогностично - найсприятливіша.

 Геміпаретична форма - (одностороннє ураження руки і ноги)

Виникає в 70 % випадків в ранній пост-натальний період в наслідок травм та інфекцій на пірамідні шляхи ГМ. 20-25% мають РВ, 40-45- вторинну ЗПР, 20-25% мовленнєві розлади.

після народження всі рухові рефлекси - сформовані, але в перші тижні життя вияв обмеженість мимовільних рухів і високі сухожильні рефлекси в уражених кінцівках.Сидіти починають вчасно, але з деяким запізненням, поза асиметрична.

Формуються прояви на 6-10 міс життя і наростають до 2-3х р., основні симптоми не прогресують.

Подальший прогноз - задовільний.

Гіперкінетична форма - 

Характеризується гіпер-кінезами, м’язова ригідність шиї, тулуба, ніг. Не зважаючи на це є найбільш інтелектуально збереженою.

Після народження вроджені рефлекси є порушеними, рухи мляві і обмежені, поружене дихання, смоктання. У 2-3 міс виявляються раптові м’язові спазми, знижений тонус м’язів змінюєтся дистонією.Затримка моторного розвитку - самостійно ходити починають в 6-7 р..

Спостерігаються поліморфні гіперкінези різного характеру, під час сну - відсутні, під час спокою - зменшуються.

мовлен. розлади мають 90 % у формі гіпер-кінетич дизартрії, 50 % - вторинну ЗПР, 20-25 % - поруш слуху.

Форма цілком сприятлива для навчання і соц. адаптації.

Атоніко-астатична форма - 

виникає значно рідше  інших, характеризується парезами, низьким тонусом м’язів, наявністю тоніч рефлексів, порушенням координації та рівноваги.

З моменту народженяя вияв недостат вроджених рухових рефлексів, зниження тонусу м’язів. 60-65% мають мовленнєві розлади у формі мозочкової псевдо бульбарної дизартрії, часто - вторинна ЗПР, РВ - помірного і легкого ступеню.

Характерними є : атаксія, далекозорість, тремор, ейфорія, метушливість,розгальмованість.

Прогностично важка форма.

 


11.06.2017; 16:26
хиты: 83
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь