пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Методи спеціальної психології.

Методи наукового дослідження — це шляхи, способи наукового пізнання, завдяки яким вивчається предмет науки. У спеціальній психології для вивчення психічного розвитку осіб з психофізичними порушеннями використовуються ті самі методи дослідження, що і в інших галузях психології. Методи психології — способи пізнання психічного розвитку та його закономірностей.

Традиційно у психології розрізняють основні методи дослідження, до яких належать спостереження, експеримент, і додаткові — вивчення документації, вивчення продуктів діяльності, опитування (бесіда, анкетування), тестування та ін.

Найбільш повною є класифікація методів психологічного дослідження, представлена у працях Б.Г. Ананьєва. У ній виділяється чотири групи методів:

1.Організаційні методи, які включають порівняльний, лон гітюдний та комплексний методи. Організаційні методи вико ристовуються протягом усього дослідження та передбачають різні організаційно-дослідницькі підходи.

У спеціальній психології порівняльний метод використовується, коли вивчається психічний розвиток осіб різних категорій (наприклад, дітей з затримкою психічного розвитку, розумово відсталих та дітей з нормальним інтелектом), коли на основі порівняння отриманих даних виявляються особливості розвитку кожної групи досліджуваних.

Лонгітюдний метод передбачає багаторазове обстеження одних і тих самих людей протягом значного відрізку життя. Це дає змогу визначити динаміку розвитку певного психічного явища у досліджуваної групи осіб або у кожної конкретної людини (наприклад, певноїособистісної властивості, уваги, мислення та ін.).

Комплексний метод дослідження полягає у вивченні об'єкта з позицій різних наук чи з різних поглядів (наприклад, з погляду фізіології, психології, соціології). Комплексний метод — це й використання порівняльного та лонгітюдного методів у взаємозв'язку.

2.       Емпіричні методи спрямовуються на збір емпіричних даних щодо досліджуваного психічного явища. Цю групу методів становлять: спостереження та експеримент, а також: психодіагностичні методи (бесіда, анкетування, тестування та ін.), метод експертних оцінок, метод аналізу процесу та про дуктів діяльності, біографічний метод.

3.       Методи обробки даних. До них належать методи кількісного та якісного аналізу даних.

4.       Інтерпретаційні методи. У цю групу входять генетичний (аналіз матеріалу в плані розвитку з виокремленням окремих фаз, стадій, критичних моментів тощо) та структурний (виявлення зв'язку між усіма характеристиками явища) методи.

 


11.06.2017; 13:26
хиты: 108
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь