пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Міждисциплін звязки спец з іншими науками

Зв'язок спеціальної психології з фізіологією, невропатологією, психіатрією дозволяє зрозуміти особливості вищої нервової діяльності, закономірності фізіологічних процесів, своєрідність психіки дитини з різною патологією, і, спираючись на клініко-психічні особливості дітей, дидактично правильно вибудувати психокорекційні процес.

Спеціальна психологія пов'язана із загальною і віковою психологією. Загальна психологія досліджує індивіда, виділяючи в ньому пізнавальні процеси й особистість.

Пізнавальні процеси охоплюють відчуття, сприйняття, увага, пам'ять, уява, мислення і мова. За допомогою цих процесів людина отримує і переробляє інформацію про світ, вони ж беруть участь у формуванні та перетворення знань. Особистість містить властивості, які визначають справи і вчинки людини. Це - емоції, здібності, установки, мотивація, характер, воля. Знання загальної психології дозволяють нам виявити своєрідність розвитку пізнавальних процесів та особистісних властивостей дітей з порушеннями розвитку.

Вікова психологія дає нам знання закономірностей психічного розвитку дітей при їх переході від одного віку до іншого, різнобічних змістовних характеристик дітей, що відносяться до різних вікових груп, знання понять «зона актуального» і «зона найближчого розвитку», дає можливість зрозуміти своєрідність психічного розвитку дітей на кожному віковому етапі, що мають проблеми в розвитку. Вікова психологія дає нам знання про повільні, але грунтовних кількісних і якісних змінах, які відбуваються у психіці та поведінці дітей при їх переході від однієї вікової групи в іншу.

Спеціальну психологію постійно супроводжують суміжні галузі психологічного знання - генетична психологія, диференційна психологія, соціальна та педагогічна психологія, гуманістична психологія, юридична психологія, психологічна діагностика і психологічна корекція.

Також важлива взаємозв'язок спеціальної психології з цілою низкою галузей медицини, такими як дитяча психіатрія, анатомія, фізіологія патологія вищої нервової діяльності, офтальмологією, оториноларингології, невропатологією і т.д.


11.06.2017; 13:19
хиты: 86
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь