пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Алгоритм розв’язання конфліктів.

 

Аналіз вашого ставлення до опонента.

Ліквідація емоційного жала, а також «вентиляція» емоцій.

Аналіз конфліктної ситуації (уважне вислуховування з внутрішнім самоконтролем, пошук справжньої причини конфлікту, відсікання історії конфлікту, об'ємне уявлення про сформовану ситуацію).

Спільний пошук компромісних рішень.

Терпіння, терпіння і терпіння.

У деяких випадках доречно залучити і третю сторону. Така практика вже має місце в західних країнах. Там використовується допомогу спеціальних організацій, які, не будучи офіційними судовими ін-станціями, допомагають людям вирішувати самі різні суперечки.

Інша справа, якщо конфлікти відбуваються між членами вашої команди, співробітниками вашої організації, в яких ви зацікавлені і знаєте, що дані відносини потрібно не тільки зберегти, але і постаратися уберегти від майбутніх сварок. У таких випадках ви можете використовувати кілька тактичних прийомів.

Покарати обох співробітників, щоб іншим було неповадно затівати сварки. Продемонструвати жорстке ставлення до тих, хто бере участь у конфліктах. Так роблять керівники в багатьох державних і приватних організаціях, якщо не використовують становище у своїх особистих цілях .

Розвести членів команди так, щоб вони якомога рідше контактували один з одним. Наприклад, перевести одного з учасників конфлікту в інший відділ або в інший офіс.

Нарешті , самому стати арбітром, керуючись інтересами команди в цілому. Багато чого залежить від вашого авторитету, життєвого досвіду, знання теорії та практики вирішення конфліктів, а також від соціальної значущості співробітників вашої команди.

Діяльність психолога при урегулюванні конфлікту включає окремі зустрічі з опонентами, формування позитивного настрою учасників на спільну роботу. а також етап спільної роботи, який можна звести до шести кроків:

1. Аналіз і корекція ситуації з метою створення сприятливого клімату конфлікту.

2. Аналіз і корекція уявлень. За допомогою спеціальних процедур виясняються причини конфлікту і позиції учасників.

3. Аналіз і корекція стосунків. Учасники визначають свої почуття щодо конфлікту і один до одного.

4. Визначення проблеми.

5. Пошук рішення.

6. Прийняття рішення. Оцінка альтернативних рішень і досягнення згоди відносно одного з них.

 


06.06.2017; 11:51
хиты: 105
рейтинг:0
Общественные науки
психология
социальная психология
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь