пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Поняття про конфлікт. Формула конфлікту.

 

Конфлікт - зіткнення протилежних інтересів і поглядів,напруження і крайнє загострення суперечностей, що призводить до активних дій, ускладнень, боротьби, що

супроводжуються складними колізіями.

Вияснення сутності того як виникають конфлікти має суттєве значення для з’ясування способів їх вирішення. В.П. Шейнов в книзі „Конфлікти в нашому житті і їх розв’язання”

наводить три формули конфліктів (А, Б, В). Практична доцільність такого поділу полягає у тому, що вони дозволяють досить швидко проводити аналіз багатьох конфліктів і швидко знаходити їх вирішення. Проте слід пам’ятати, що такий поділ не є панацеєю, проте в багатьох випадках саме вони можуть служити орієнтиром у важкому процесі управління конфліктом.

Перша формула відображає залежність конфлікту КФ від конфліктогенів (це слова, наміри, дії або бездіяльність, які „сприяють виникненню конфлікту”.) – КФГ. Механізм розвитку конфлікту по першій формулі базується на негативному сприйнятті і негативній реакції особистості до якої застосовується конфліктоген. При відсутності вольового регулювання такої реакції вона має тенденцію розвитку по закону ескалації (наростання). Схематично таку формулу можна відобразити таким чином:

КФГ +КФГ +КФГ +КФГ .....=КФ. 1234

При цьому кожний наступний конфліктоген повинен бути більш сильним ніж попередній. Такі конфлікти, які виникають за цією формулою прийнято називати конфліктами типу А. Близько 80% відбуваються саме таким чином. тому слід запам’ятати два правила:

1) правило – не використовуйте конфліктогени

2) правило – не відповідайте конфліктогеном на конфліктоген.

Друга формула відображає залежність конфлікту КФ від конфліктної ситуації КС і інциденту І. вона виражається таким чином:

КС + І = КФ Конфлікти, які проходять по такій формулі прийнято називати конфліктами типу Б. Для припинення таких конфліктів доцільно:

1) правило – усунути конфліктну ситуацію.

2) правило – вичерпати інцидент.

Третя формула відображає залежність конфлікту КФ від декількох конфліктних ситуацій КС. Сума двох і більше конфліктних ситуацій призводить до конфлікту. Її можна

виразити наступним чином:

КС + КС + КС + КС .... = КФ Конфлікти, які проходять по такій формулі прийнято називати конфліктами типу В.


06.06.2017; 11:51
хиты: 113
рейтинг:0
Общественные науки
психология
социальная психология
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь