пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Психологічні механізми стереотипізації у взаємопізнанні людини людиною.

Стереотипи є продуктом нормальних, психологічних процесів, які природним і неминучим чином ведуть до їх формування та збереження. Отже, щоб зрозуміти, як стереотипи створюються і зберігаються, важливо володіти базовим розумінням психологічних процесів, з яких вони виростають. 
Джерелом формування соціальних стереотипів є як особистий досвід людини, так і вироблені суспільством норми [6; 152]. Різні соціальні групи, реальні (нація) чи ідеальні (професійна група) виробляють стереотипи, стійкі пояснення певних фактів, звичні інтерпретації речей. Це цілком логічно, оскільки стереотипизация - необхідний і корисний інструмент соціального пізнання світу. Він дозволяє швидко і на певному рівні досить надійно категоризовать, спрощувати соціальне оточення людини. Зробити його зрозумілим, отже, прогнозованим. 
Таким чином, селекція, обмеження, категоризація безлічі соціальної інформації, щохвилини обрушивающейся на людину, - когнітивна основа стереотипізації. Оціночна поляризація на користь своєї групи, дає людині почуття приналежності й захищеності, - мотиваційна основа цього механізму. 
Механізмом формування стереотипів є й інші когнітивні процеси, тому що стереотипи виконують ряд когнітивних функцій - функцію схематизації і спрощення, функцію формування і зберігання груповий ідеології і т.д. 
На думку Д. Мацумото, стереотипи базуються на таких психологічних процесах, як виборче увагу, оцінка, формування понять і категоризація, атрибуція, емоції і пам'ять [13; 82]. На наш погляд тут необхідно додати схематизацію як один з основних когнітивних процесів, що лежать в основі стереотипу, а також процеси засвоєння індивідом вже сформованих стереотипів у процесі соціальної ідентифікації та конформізму. 

17.


06.06.2017; 13:00
хиты: 162
рейтинг:0
Общественные науки
психология
социальная психология
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь