пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Психологія мас та психологія народів як витоки соц псих

Психологія мас (психологія натовпу) - особливості поведінки і мислення великої групи людей, що мають спільність поглядів і почуттів. Психологію мас конкретизує в цілій системі ідей, серед яких особливо істотні наступні:

  1. Психологічно натовп - це не скупчення людей в одному місці, а людська сукупність, що володіє спільністю психічної.
  2. Індивід існує свідомо, а маса, натовп - неусвідомлено, оскільки свідомість індивідуально, а несвідоме - колективно.
  3. Натовпи консервативні, незважаючи на їх революційний спосіб дії. Вони кінчають реставрацією того, що спочатку низвергали, бо для них, як і для всіх знаходяться в стані гіпнозу, минуле набагато більш значуще, ніж сьогодення.
  4. Маси, натовпу потребують підтримки вождя, який їх полонить своїм гіпнотизуючим авторитетом, а не доводами розуму і не підпорядкуванням силі. Пропаганда (або комунікація) мають ірраціональну основу. Завдяки цьому долаються перешкоди, які стоять на шляху до дії. Оскільки в більшості випадків наші дії є наслідком переконань, то критичний розум, відсутність переконаності і пристрасті заважають дій. Такі перешкоди можна усунути за допомогою гіпнотичного, пропагандистського навіювання, а тому пропаганда, адресована масам, повинна використовувати енергійний і образну мову алегорій з простими і наказовими формулюваннями.
  5. В цілях управління масами (партією, класом, нацією і т. п.) політика повинна спиратися на якусь вищу ідею революції, Батьківщини тощо), яку впроваджують і вирощують у свідомості людей. В результаті такого навіювання вона перетворюється в колективні образи і дії.

Психологія мас (натовпу) заснована насамперед на різкому протиставленні індивіда поза натовпу йому ж, що знаходиться у складі натовпу. Лише у другому випадку існує колективність (колективна душа, по термінології Лебона) або навіть соціальність.

У своїй «Психології натовпу» Лебон писав: «Головною характерною рисою нашої епохи є саме заміна свідомої діяльності індивідів несвідомою діяльністю натовпу». Остання майже виключно керується несвідомим, тобто, згідно Лебону, її дії підкоряються впливу швидше спинного, ніж головного мозку.

У психології мас натовп розуміється дуже широко. Це не тільки стихійне,неорганізоване скупчення людей, але і структуроване, в тій чи іншій мірі організоване об'єднання індивідів.

Психологія народів - напрям, який виник на стику соціології та соціальної психології. Суть його полягає в тому, що основною рушійною силою історичного процесу є народ, етнос, який характеризується активним початком у вигляді "народного духу", який проявляється в культурі, релігії, мові, міфах, звичаях, вдачі. Цей "народний дух" визначає індивідуальну свідомість, психіку людей, які є представниками даного народу (етносу). Він ("народний дух") має специфічні загальні моменти, властиві етносу, проявляється в подібних структурах національної культури, тих чи інших співпадаючих рисах характеру. На підставі аналізу "народного духу" допустимо намалювати певний соціально-психологічний портрет даного етносу, який буде включати його міфологію, народні звичаї, національну культуру і таким чином може підлягати конкретному дослідженню.

3.


06.06.2017; 10:37
хиты: 116
рейтинг:0
Общественные науки
психология
социальная психология
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь